Partnerem mistrovství světa v orientačním běhu, které se bude konat v Libereckém kraji v roce 2021, je také Technická univerzita v Liberci

Memorandum o spolupráci při pořádání světového šampionátu podepsali dnes předseda organizačního výboru mistrovství Jan Picek a rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina.

Mistrovství světa v orientačním běhu se bude v České republice konat počtvrté. První světový šampionát na našem území se konal v roce 1972 v Doksech a tam se také začátkem července roku 2021 jeho pořádání vrátí. Jednotlivé závody se uskuteční na Kokořínsku a také v Jizerských horách.

„Tyto oblasti patří mezi fyzicky i technicky nejnáročnější terény pro orientační běh. Chceme ukázat zahraničním závodníkům to nejlepší, co máme v Česku,“ zdůrazňuje ředitel MS Jan Picek vysoké ambice pořadatelů na sportovní úroveň akce.

„Zásadní je pro nás důraz na ekologii. Spolupracujeme již s Ministerstvem životního prostředí a zapojili jsme se do projektu Dost bylo plastů. Významně se snažíme také podpořit místní. Jde nám o propagaci regionu s důrazem na přínos místním. Spolupracujeme s regionálními firmami, jako jsou Kitl nebo Konrad, desítkou obcí a samozřejmě také s Libereckým krajem. Technická univerzita v Liberci tak přesně zapadá do naší mozaiky,“ upřesnil hodnoty a vize, které si pořadatelský tým stanovil. Díky mistrovství světa vzniknou také desítky nových map a sportovišť, které mohou využít místní kluby, školy nebo široká veřejnost.

Jan Picek a rektor Miroslav Brzezina dnes podepsali memorandum o spolupráci na přípravě a průběhu Mistrovství světa v orientačním běhu.

Univerzita na základě memoranda poskytne organizátorům své místnosti a učebny pro zasedání organizačního výboru závodu a pořádání přednášek. Organizátoři se mimo jiné zavázali k tomu uspořádat v okolí univerzity závod v orientačním běhu pro studenty i zaměstnance TUL. Zároveň by mělo dojít k významné vzájemné propagaci z obou stran.

„Sport k naší univerzitě patří od jejích začátků. Už v roce 1953, kdy byla tehdy Vysoká škola strojní v Liberci založena, vznikla při ní hned také tělovýchovná jednota Slavia. Za tu dobu se už slušná řádka našich studentek a studentů zapsala do historie českého i světového sportu. Jsme rádi, že sportovní akci takového formátu, jakým mistrovství světa v orientačním běhu je, můžeme podpořit,“ uvedl rektor Miroslav Brzezina a dodal: „Na tuto akci navážeme o rok později. V těchto dnech totiž ladíme také rámec spolupráce při organizaci světového mistrovství v orientačním závodě pro lidi s omezenou hybností – WTOC. Konat by se mělo v roce 2022 a jeho centrem bude Liberec.“

Mistrovství světa v orientačním běhu 2021

Termín: 4.–9. července, Doksy.

Jedná se o 38. ročník, první MS proběhlo v roce 1966 ve Finsku.

Poběží se celkem třikrát o cenné kovy v disciplínách krátká trať, štafety a klasická trať, všechny finálové závody budou vysílány na ČT sport a signál bude vysílán do několika zemí světa.

Vedle Mistrovství světa budou pořádány závody pro širokou veřejnost a doprovod s předběžnou účastí 2500 závodníků.

Generálka na MS proběhne letos: mezi 4.–6. září jsou připravovány závody Euromeeting ve stejných lokalitách jako v roce 2021.

Web: woc2021.cz

Facebook: www.facebook.com/woc2021/

Instgr: www.instagram.com/woc2021czech/

Radek Pirkl, mluvčí TUL
radek.pirkl@tul.cz734 518 418

16. ledna 2020