Střípek nezávislé běloruské kultury v Liberci. Univerzita zve na setkání s básnířkou Nasstasjou Kudasavovou

Online autorské čtení a beseda s jednou z nejoceňovanějších spisovatelek Běloruska se koná v pondělí 24. května od 11.00 hodin. Řeč bude i o nezávislém umění a těžkostech života v současném Bělorusku. Účastníky besedy budou také rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina a Osamu Okamura, děkan fakulty umění a architektury.

„Nedávno jsme přijali ke studiu 16 studentů z Běloruska, kteří se stali ve své zemi oběťmi represí nebo jim represe hrozily. Kromě akademické svobody je v Bělorusku vážně omezována také svobodná kultura. Proto na naší půdě dopřejeme sluchu mladé ženě, matce a básnířce, která je uznávána nezávislou scénou, kdežto v oficiálních kruzích se jí dostává pozornosti spíš nechtěné,“ říká rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina.

Nasstasja Kudasavová (*1984) vydala čtyři básnické sbírky, ta třetí Mé nevymluvně (2016) byla Běloruským centrem Mezinárodního PEN klubu uznána za vůbec nejlepší běloruskou knihu roku. Na tento úspěch navázalo další ocenění letos v únoru, kdy mladá básnířka obdržela prestižní Cenu Michase Stralcova.

Čtení a beseda na Technické univerzitě v Liberci je součástí tvůrčích a rezidenčních pobytů šestice běloruských umělců v České republice, které iniciovala Ambasáda nezávislé běloruské kultury při Centru experimentálního divadla v Brně. Kromě Nasstasji Kudasavové přijel do ČR spisovatel a redaktor Sjarheje Kalendu, výtvarníci Alesja Pčolková a Uladzimir Hramovič a dramatičky Axana Hajková a Alena Ivaňušenková. Všechny účastníky vybírala odborná porota. Na organizaci setkání s běloruskými spisovateli se podílí také Moravská zemská knihovna v Brně a České literární centrum.

Nasstasja Kudasavová by během svého čtyřtýdenního rezidenčního pobytu v České republice mimo jiné ráda připravila sbírku věnovanou tématu běloruského protestního roku 2020. Liberec bude její první mimopražskou zastávkou, dále navštíví také Plzeň, Ústí nad Labem a Hradec Králové. 

Tlumočenou besedu s autorským čtením Nasstasji Kudasovové bude moderovat Jakub Železný, sledovat ji můžete online v pondělí 24. května od 11.00 hodin. Odkaz univerzita zveřejní v předstihu na svém webu www.tul.cz a Facebooku.

Radek Pirkl – mluvčí TUL
radek.pirkl@tul.cz
734 518 418

14. května 2021