Dětská univerzita startuje a jsou ještě volná místa

Na kurzy mohou rodiče hlásit děti obou stupňů základních škol i středoškoláky. V nabídce jsou celoroční technické kurzy pro děti od 3. tříd a také klasická Dětská univerzita pro žáky od 8. tříd.

Dětskou univerzitu zakončují žáci státnicemi, kdy obhajují svůj celoroční projekt. Zdroj: DU TUL

„Mezi specializovanými technickými kurzy je letos novinkou kurz kovářských prací vedený uměleckým kovářem. Jinak jsme opět zařadili hned několik velmi žádaných kurzů zaměřených na robotiku. Vybrat si z nich mohou všechny věkové skupiny mladších žáků,“ říká hlavní koordinátor Dětské univerzity při Technické univerzitě v Liberci (TUL) Miloš Hernych.

Specializované kurzy zaměřené na robotiku s LEGO Mindstorms, programování LEGO robotů, elektrotechnické konstrukce, strojní obrábění či základy kovářských prací jsou určeny pro žáky základních škol od 3. do 7. třídy.

Starší žáci a středoškoláci se mohou přihlásit na Dětskou univerzitu.

„Mix specializovaných přednášek, laboratorních cvičení a praxí, zaměříme na nanomateriály, mikrobiologii, biomedicínu, robotiku, mikroelektroniku nebo 3D strojírenské technologie,“ říká Miloš Hernych.

„Každý rok koncipujeme náplň Dětské univerzity trochu jinak i podle ohlasů z předchozích ročníků. Zachováváme ovšem princip vysokoškolského studia. Adepti Dětské univerzity se zapíší ke studiu, musí plnit úkoly, sbírat kredity a na konci školního roku prezentovat a obhájit svou závěrečnou práci. Ti úspěšní získají absolventský diplom,“ pokračuje Miloš Hernych.

Výuka ve specializovaných technických kurzech pro mladší děti i kurzech Dětské univerzity probíhá vždy odpoledne po vyučování nebo o víkendech celé dny. Náplň a organizaci konkrétního kurzu a přihlášky najdete na webu zde. Stále jsou volná místa.

Dětskou univerzitu pořádá TUL letos po jedenácté a opět ji dotuje Liberecký kraj částkou 500.000 korun, ta ale na pokrytí nákladů nestačí, proto jsou kurzy pro děti v posledních letech placené. Rodiče zaplatí 1500 Kč za semestr (3000 Kč za rok) v případě specializovaných kurzů i Dětské univerzity.

„Chtěl bych rodiče ubezpečit, že pokud by nám koronavirus měl překazit i tento ročník, dostanou peníze za neodvedenou část kurzů bez problému zpět. Loni nám pandemie zdecimovala program radikálně, zůstala jen menší část výuky online, takže jsme si vracení kurzovného mohli vyzkoušet ve velkém. Vše proběhlo hladce. Všichni však věříme, že to pro školní rok 21/22 nebude potřeba,“ uzavírá Miloš Hernych.

Radek Pirkl – mluvčí TUL
radek.pirkl@tul.cz
734 518 418

6. září 2021