Liberecká univerzita na olympiádě. Pojítkem je oblečení

Na olympiádu do Pekingu vyváží Fakulta textilní TUL své nejlepší „zboží“, a to v oblasti technologií i designu. Bunda a kalhoty z kolekce českých reprezentantů jsou opatřeny nanovlákennou membránou vyvinutou Romanem Knížkem. Celou olympijskou kolekci čítající 33 kusů oděvů a doplňků pak navrhovala absolventka fakulty textilní Veronika Paulenová.

Veronika Paulenová. Designérka olympijské kolekce 2022 Made in Czech Republic. Foto www.olympijskytym.cz a Alpine Pro

Hlavním motivem kolekce oděvů pro olympiádu v Pekingu, která začíná oficiálně dnes, je motto Made in Czech Republic.

„Značka Made in Czechoslovakia i Made in Czech Republic v zahraničí vždy symbolizovaly kvalitu, šikovnost a inovace. Olympijská kolekce 2022 v sobě tyto hodnoty propojuje. Na mě už pak bylo vše zakomponovat do návrhů olympijské kolekce. Mám radost z toho, že je část kolekce ušitá v České republice a můžeme tak poukázat na kvalitu českých výrobků,“ říká designérka firmy ALPINE PRO Veronika Paulenová, absolventka oborů textilní marketing a design oděvního výrobku na Fakultě textilní TUL.

S přípravou oblečení pro české sportovce pod pěti kruhy už má zkušenosti. Podílela se na tvorbě zimní kolekce pro olympijské hry v Pchjongčchangu 2018 a rovněž navrhovala oblečení sportovcům na Letní olympijské hry v Tokiu 2020 (2021). Příprava setu oblečení pro českou výpravu v Číně trvala dva roky.

Kolekce čítá 33 položek. Kromě bundy a kalhot si čeští olympionici do kufru sbalili softshellové kalhoty, teplákovou soupravu, hybridní bundu a péřovou bundu, svetr, bavlněná a funkční trika, spodní prádlo a doplňky jako čepici Raškovku, rukavice, šálu, šátek, ponožky. Součástí vybavení byly i batoh a taška přes rameno, vysoká a nízká obuv a pantofle.

„Inspirovala jsem se především místem konání olympijských her, proto je kolekce pro sportovce navržena tak, aby obstála i v extrémních podmínkách až minus třicet stupňů. Vždy je kladen důraz na funkčnost a na komfort sportovců,“ líčí Veronika Paulenová, která na designu olympijské obuvi, sportovních tašek a batohů spolupracovala s kolegou Patrikem Nábělkem.

Největší radost budu mít, až uvidím kolekci v televizi na našich sportovcích,“ dodává designérka ALPINE PRO.

Vzorky testovali čeští sportovci. Mezi nimi i dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus, který je další naší „stopou“ v olympijské oděvní kolekci. Tomáš je totiž absolventem Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci.

„Testoval jsem oblečení při stání pod kopcem, při chůzi do kopce se skialpovými lyžemi na zádech i při alpském lyžování, běhal jsem v tom také v dešti. Sledoval jsem přitom prodyšnost a to, jak oděv odolává mokru a větru. Výsledek byl vždy perfektní, byl jsem s tím moc spokojený,“ hodnotí Tomáš Kraus.

Nanomembrána odvede pot a nepustí k tělu déšť ani vítr

Nástupový set bundy a kalhot spolehlivě odolává vodě a naopak od těla odvádí vlhkost. Díky nanomebráně, která zaručuje až čtyřikrát vyšší prodyšnost oproti běžným funkčním membránám. Jejím autorem je Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL.

Vyrobit nanovlákennou membránu, která si i po mnoha vypráních zachová vysokou paropropustnost a větruodolnost a přitom nepropustí ani silný liják, byl tvrdý oříšek. Na jeho rozlousknutí pracoval Roman Knížek několik let.

Nanomembrána využívá jedinečných vlastností nanovláken. „Jsou to zatím nejjemnější vlákna použitá v oděvním průmyslu. Díky struktuře a průměru nanovláken mají nanomembrány více pórů na danou plochu oproti mikroporézním membránám,“ vysvětluje Roman Knížek.

Radek Pirkl, Adam Pluhař

Nanomembrána z Liberce bude chránit české sportovce na ZOH v Pekingu 2022

Video: Veronika Paulenová představuje novou olympijskou kolekci

Radek Pirkl – mluvčí TUL
radek.pirkl@tul.cz
734 518 418

4. února 2022