Kniha děkana Okamury získala další prestižní ocenění

Cenu Czech Grand Design v kategorii Ilustrátor roku získali výtvarníci David Böhm a Jiří Franta za ilustrace ke knize Město pro každého, kterou napsal děkan Fakulty umění a architektury TUL Osamu Okamura. Manuál urbanisty začátečníka, jak zní podtitul knihy, zároveň míří hned v několika překladech do světa.

Úspěšné tažení městem. Zleva Osamu Okamura, David Böhm a Jiří Franta (repro obálky z nakl. Labyrint).

„Kniha byla navíc nominována na Czech Grand Design ještě také v kategorii grafický design, za kterým stojí Štěpán Malovec. Dvě nominace naráz, z toho jedna proměněná, to je už samo o sobě celkem nebývalé,“ podotýká autor knihy Osamu Okamura.

Město pro každého vydalo nakladatelství Labyrint ve spolupráci s Nadací české architektury koncem roku 2020. S jejím autorem Osamu Okamurou jsme se o ní krátce bavili před rokem. Čtěte rozhovor Kniha pro každého obyvatele města.

Kniha, která získala loni prestižní Bologna Ragazzi Award na největší světové přehlídce knih pro děti a mládež pořádané v italské Bologni, už směřuje i k publiku mimo dosah češtiny. Čerstvě tento týden vyšla v němčině ve stuttgartském nakladatelství Karl Rauch.

„Letos by mělo Město pro každého vyjít ještě v korejštině a zjednodušené čínštině,“ dodává děkan Okamura.

Bude kniha, která popisuje řadu příkladů urbanistických řešení v Česku, fungovat mimo český kontext?

„Pro zahraniční vydání jsem text přepracoval do mezinárodní verze, ve které kladu větší důraz na příklady dobré praxe z jiných zemí, nejen z Česka. Místo Olomouce, Liberce nebo Ostravy se tak dočtete o nejzajímavějších faktech ze Sydney, Vancouveru nebo Pekingu,“ vysvětluje Osamu Okamura.

Vítězové CGD 21 byli vyhlášeni 22. března v Hudebním divadle Karlín, gala večer přenášela živě stanice ČT art. Tvorbu všech vítězů a finalistů představuje výstava Best of: CGD 21, kterou můžete navštívit v Galerii České spořitelny do neděle 10. dubna 2022.

Město pro každého / Manuál urbanisty začátečníka

Text: Osamu Okamura

Ilustrace a modely: David Böhm a Jiří Franta

Fotografie: Pavel Horák

Grafická úprava: Štěpán Malovec

Vydalo nakladatelství Labyrint ve spolupráci s Nadací české architektury (Praha, 2020)

Ocenění:

Bologna Ragazzi Award v kategorii New Horizons 2021

Czech Grand Design 2021 v kategorii Ilustrátor roku (David Böhm & Jiří Franta), nominace v kategorii Grafický designér roku (Štěpán Malovec).

Radek Pirkl
tiskový mluvčí TUL
734 518 418
radek.pirkl@tul.cz

7. dubna 2022