The New York Times, BBC, Le Figaro, El País… novináři z více jak padesáti světových redakcí se přijeli podívat, na čem vědci z Technické univerzity v Liberci pracují

Prohlédli si naše výsledky v oblasti čištění vod, autonomní mobility a elektromobility, rozšířené reality, produkce nanovláken, robotiky i dalších oblastí. Exkurzi bruselských korespondentů evropských a amerických redakcí organizovalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR jako součást doprovodného programu k českému předsednictví v Radě EU.

„Novináři naši univerzitu navštěvují celkem často, protože jsme spolehlivým zdrojem informací do jejich zpráv, ale musím podotknout, že ještě nikdy naše univerzita nehostila najednou tolik novinářů z tolika zemí,“ řekl v úvodu návštěvy zahraničního tisku prorektor TUL Pavel Satrapa.

Exkurzi pro bruselské korespondenty a redaktory světových médií jsme připravili v sobotu odpoledne 9. července na půdě Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL (CXI).

„Letos slavíme právě 10 let od založení tohoto výzkumného ústavu. Za tu dobu jsme realizovali nebo realizujeme více než 250 projektů, a to především v oblasti aplikovaného výzkumu s více jak 100 našich partnerů z průmyslu. Kromě toho také 17 mezinárodních projektů,“ představil v krátkosti činnost a historii CXI jeho ředitel Miroslav Černík.

Novinářům z Německa, USA, Velké Británie, ze Španělska, Portugalska, Litvy, Francie, Ukrajiny a dalších evropských zemí naši vědci z technických fakult a výzkumného ústavu CXI představili svou práci v oblasti nanomateriálů a hybridních materiálů používaných při čištění vod. Miroslav Černík představil technologii Wetland+ pro čištění vod vytékajících ze starých deponií lindanu a pesticidních látek, která se již realizuje v Hroznětíně na Karlovarsku. Michal Petrů a jeho tým představil novinářům autonomní mobilní platformu pro logistické operace v průmyslu či v terénu a novináři si prohlédli také studentskou formuli ze stáje Fakulty strojní TUL.

Pavel Pokorný z fakulty textilní představil technologii výroby nanovláken střídavým proudem a Totka Bakalová z fakulty strojní geopolymerní kompozitní materiály a také úpravy funkčních povrchů.

Pro novináře jsme přichystali také ukázky nejnovějších technologií 3D tisku. Vedoucí projektu 3D Star Petr Zelený z fakulty strojní prezentoval Printing Mantis – zařízení na 3D tisk budov z cementových směsí.

V oblasti robotiky zaujal servisní robot ROBOTUL® Vertical Climber 02 pro čištění skleněných stěn či robot pro inspekci v potrubí jaderných reaktorů. Novináři se zajímali také o zdravotnický prostředek pro hojení ran z nanovláken Nanotardis. Darina Jašíková z fakulty mechatroniky a z CXI představila laserovou optickou měřicí technologii velocimetrie obrazu částic a seznámili jsme novináře také s činností klastru Nanoprogress, jehož je TUL součástí.

V úvodu setkání se zástupci zahraničních médií Jan Kočí z CXI prezentoval Centrum excelence pro udržitelné, chytré materiály a technologie (projekt IDM²), které CXI připravuje s Fraunhoferovou společností v rámci výzvy Horizon Europe Teaming for Excellence.

„Naším cílem je soustředit se na sdílení a předávání know-how v oblasti navrhování a vývoje inteligentních materiálů, struktury a technologie pro průmysl, které jsou v souladu s realizací Zelené dohody pro Evropu,“ uvedl vedoucí projektu IDM² Jan Kočí.

Během exkurze kladli novináři našim vědcům četné dotazy, které směřovaly jak k technické stránce věci, tak k otázce financování a postavení české vědy a výzkumu. Řadu výstupů si také vyzkoušeli, jako například práci v augmentované realitě s HoloLens nebo navigaci autonomní mobilní platformy vlastním tělem. Někteří se také svezli v našem elektromobilu „eŠUS“ a vyzkoušeli i nový pohled na řízení díky jízdě ve dvojautě.  

Podle mluvčí české mise při EU v Bruselu Evy Hrnčířové, která byla iniciátorkou návštěvy evropských novinářů a která přijela do Liberce jako jejich průvodkyně, je „press trip“ mezi zahraničními zpravodaji působícími v Bruselu již tradiční a prestižní záležitostí, o kterou je v médiích velký zájem. Během třídenního press tripu po zemi, která čerstvě převzala předsednictví v Radě EU, měli novinářky a novináři na programu několik setkání a akcí v Praze a dále cestu do Libereckého kraje včetně návštěvy Technické univerzity v Liberci.

Fotogalerii najdete v článku na T-UNI.

Radek Pirkl
mluvčí TUL
734 518 418
radek.pirkl@tul.cz

10. července 2022