Technická univerzita v Liberci je tu už 65 let

Technická univerzita v Liberci letos slaví výročí 65 let od svého vzniku. Byla založena v roce 1953 a její původní název zněl Vysoká škola strojní v Liberci. Je to první a dodnes jediná veřejná vysoká škola v Libereckém kraji.

Liberecko bylo už od dob Rakouska-Uherska silným průmyslovým regionem, a proto založení Vysoké školy strojní bylo adekvátním krokem nejenom pro podporu průmyslu, ale i pro rozvoj regionu,“ okomentoval vznik univerzity Petr Lenfeld, děkan Fakulty strojní.

Výuka byla zahájena 1. října 1953 a do prvního ročníku tehdy nastoupilo 259 studentů, z toho pět dívek. Základním kamenem univerzity byla Fakulta strojní a v době svého založení byla zaměřena především na výchovu inženýrů pro obory textilního, sklářského a automobilového průmyslu. V roce 1960 byla škola rozdělena na Fakultu strojní a na Fakultu textilní a až do roku 1990 nesla název Vysoká škola strojní a textilní v Liberci (VŠST). V témže roce se přidala také Fakulta pedagogická, v roce 1992 potom Fakulta hospodářská pro výchovu odborníků v oblasti ekonomiky, řízení a podnikatelské činnosti a v roce 1994 Fakulta architektury.

Po zřízení těchto nových fakult byla vysoká škola od 1. ledna 1995 přejmenována na Technickou univerzitu v Liberci. V roce 1995 vznikla také Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií a v roce 2016 uzavřela počet fakult v pořadí sedmá Fakulta zdravotnických studií.

Oslav se zúčastnil i americký velvyslanec

Slaví se celý podzim. Ve čtvrtek 18. října se konalo slavnostní zasedání Vědecké rady Fakulty strojní TU v Liberci, kterého se zúčastnili první absolventi Fakulty strojní nebo také náměstek hejtmana Petr Tulpa. Jedním z vážených hostů byl i americký velvyslanec Stephen King. Po předání čestných plaket následovala prohlídka laboratoří, kterou jeho excelence King zakončil slovy: „Právě jsme v laboratoři nanotechnologií viděli výrobu příze obalené nanovlákny, a tam jsem si vzpomněl na jedno přísloví: Provaz je jen tak silný, jak silné je jeho nejtenčí vlákno. Česká republika je sice relativně malá země, nehledě na to je ale velmi důležitým spojencem svobodného světa i Spojených států amerických.“

Den zakončili oslavenci představením v divadle F. X. Šaldy. Výročí založení VŠS-VŠST-TUL si dále univerzita připomene 17. listopadu koncertem Tata Bojs na TUL a 23. listopadu představením v Městském divadle v Jablonci nad Nisou.

Kontaktní osoba:

Mgr. Barbora Jónová
Mluvčí TUL
Oddělení styku s veřejností
Technická univerzita v Liberci
E-mail: barbora.jonova@tul.cz
Tel.: +420 485 352 819
Mob.: +420 737 658 607

19. října 2018