Rekonstrukce kolejí

Rekonstrukce kolejí za 280 milionů korun je největší investiční akcí Technické univerzity v Liberci.

Postupuje podle dohodnutého harmonogramu: ke konci srpna bylo prostavěno zhruba 120 milionů korun, investice za měsíc září se pohybují kolem 30 milionů korun, fakturace bude uzavřena ke konci tohoto týdne

Termín dokončení: říjen 2008
Dodavatel  stavby: liberecká stavební firma Syner

Postup prací:

  • Na blocích  C a E byly zrekonstruovány výtahy
  • V srpnu bylo zrekonstruováno centrální schodiště mezi menzou a blokem D a byly dokončeny rekonstrukce parkovacích ploch před bloky všech kolejí.
  • Rekonstrukce studentského klubu Výměník- otevření do konce roku.
  • Po rekonstrukci byly v září zkolaudovány tři bloky (B,C,E). Studenti mají k dispozici kompletně vybavené dvoupokojové a třípokojové obytné buňky  (bylo   zrekonstruováno sociální zařízení,  položeny nové podlahové krytiny, vymalováno a nakoupen nový nábytek)
  • Celková kapacita zrekonstruovaných bloků je 1254 lůžek.

Zvýšení kapacity

Na bloku F a B o 68  lůžek ( 34 dvoulůžkových pokojů).

Celková kapacita kolejí TUL, cena za lůžko

Areál Harcov: 2 552 lůžek ve dvou až třípokojových buňkách, kapacitu je možné rozšířit o 698 přistýlek.  Cena lůžka je 69 korun za den.  Pokud je v pokoji obsazená přistýlka, cena se snižuje na 60 korun. V kompletně zrekonstruovaném bloku E, kde mají studenti spící na přistýlce už k dispozici například vlastní stůl, bude stát přistýlka 55 korun. Přistýlky na ostatních pokojích v Harcově jsou o 4 koruny levnější

Areál Vesec: 379 lůžek, přistýlky se zde nenabízejí. K dispozici jsou dvou až osmilůžkové pokoje a sociální zařízení a kuchyňka jsou na chodbě společné pro více pokojů, Cena 49 korun za lůžko a den.

Více parkovacích míst

V červnu byla dokončena stavba parkoviště s otáčkou pod halou a  komunikace nad budovou M v Harcově. Studenti budou mít k dispozici více parkovacích míst v areálu kolejí Harcov. S terénními úpravami spojenými z kompletní rekonstrukcí kolejí zde vzniklo 88 nových parkovacích míst pod sportovní halou a 30 míst u posluchárny „M“.

Zájem o ubytování

K 30.září bylo uspokojeno 3 010 žádostí na kolejích v Harcově a 378 žádostí na koleji ve Vesci. Podařilo se uspokojit 100% žádostí na základě daných kritérií.

Kriteria pro získání ubytovacího dekretu

45 minut dojezdnosti hromadnými dopravními prostředky z místa trvalého bydliště do Liberce a zaplacené poplatky za studium z předchozího studia.

Do loňského roku  prováděla TUL rekonstrukci  vlastními silami a  za pět let    do ní investovala ze státního rozpočtu a z vlastních prostředků  více než 50 milionů korun. Práce postupovaly v závislosti na finančních možnostech univerzity. Ročně stála výměna jader a oprava výtahů univerzitu zhruba deset milionů korun.  Tempo rekonstrukcí bylo podle kvestora TUL Vladimíra Stacha pomalejší, než by si vedení univerzity  přálo. Práce se urychlily, když univerzita získala na rekonstrukci kolejí v souvislosti s Mistrovstvím světa v klasických lyžařských disciplínách dotaci ve  výši 280 milionů korun, aby mohly koleje  sloužit k ubytování účastníků šampionátu. Díky státní dotaci bude mít  TUL již příští rok  moderní koleje, které vyhovují i přísným požadavkům Mezinárodní lyžařské federace na ubytování.

V Liberci dne 1. října 2007

PhDr. Jaroslava Kočárková
Tisková mluvčí TUL
Mobil 602 770 114

1. října 2007