Studenti navrhují přístřešek pro netopýry

„Veselý dům pro netopýry“ – tak zní zadání semestrální práce pro studenty prvního ročníku architektury z ateliéru Jiřího Suchomela Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Profesora Suchomela inspirovala k vyhlášení neobvyklého zadání veřejná soutěž návrhů ubikací pro netopýry u Temže v Londýně. Do práce se zapojilo pět studentů.

Studenti musí splnit některá závazná kriteria: Navrhované přístřešky by měly netopýrům zajistit letní i zimní úkryt a zároveň zoologům umožnit přístup dovnitř kvůli výzkumu netopýrů, jejich sledování, ochraně, kroužkování a podobně

Studenti právě dokončili první etapu práce – celkový pohled na začlenění přístřešku do krajiny. Ještě je čeká druhá prezentace a připomínky pedagogů a ve druhé polovině listopadu musí odevzdat hotovou semestrální práci. Závěrečné hodnocení je spojeno se zkouškou.

Modely ubikací pro netopýry dělají studenti po etapách a postupně je zvětšují. „Je to zajímavá práce. Navrhl jsem model hodně členitého netopýřího interiéru a navenek jednoduchého domku ve svahu tak, aby nerušil okolní ráz krajiny,“ vysvětlil student Karel Balšan.

Profesor Jiří Suchomel: „Zoologické náměty jsme do semestrálních prací zařadili již potřetí. Je to pro nové studenty dobrá rozcvička, zkusit vytvořit stavbu pro jiné tvory než jsou lidé. Proto řadu let spolupracujeme s muzeem i zoologickou zahradou. Zpracovávali jsme například bakalářské práce na téma sloni pavilon nebo pavilon motýlů.„.

Potřebné informace o životních nárocích netopýrů předal studentům zoolog a chiropterolog Severočeského muzea v Liberci Martin Pudil. „Netopýři jsou vybíraví. Mají jiné potřeby pro letní a zimní úkryt a nikdy nelze garantovat, zda novou stavbu obsadí. Loví hmyz a jejich akční rádius bývá několik kilometrů,“ uvedl Pudil. Podle zkušeností s netopýřími budkami bývá obsazenost takových míst jen 20 až 30 procent.

V ateliéru Jiřího Suchomela vznikají zajímavé nápady pro semestrální, bakalářské i jiné práce včetně mezinárodních soutěží. Mediálně se před několika roky proslavily modely mostních konstrukcí ze špaget. Studenti TUL Jitka Pucandlová a Miroslav Němeček postavili v listopadu 2004 v kategorii „nejlehčí most“ konstrukci o hmotnosti 115 gramů a s rozponem jeden metr, která vydržela zátěž dvou kilogramů. V celosvětové soutěži kanadské Okangan University College získali v březnu 2005 páté místo.

PhDr. Jaroslava Kočárková
Tisková mluvčí TUL
Mobil: 602 770114

22. října 2007