Studentská formule 0.3

Po formulích Eliška a Markétka dnes představili studenti veřejnosti Aničku, třetí formuli Fakulty strojní TUL, kterou sami navrhli, zkonstruovali a se kterou vyrazí za tři týdny na závody do Itálie.

Pravidla mezinárodní soutěže univerzitních závodních týmů Formula Student si žádají každý rok změnu závodního vozu. Pro studentské týmy je to příležitost, jak svůj monopost stále zlepšovat.

Vylepšená je už například konstrukce rámu, který je z CrMo oceli. Rám je tužší, přitom však o něco lehčí než u předchozí formule Elišky,“ řekl dnes při představování vozu Filip Veselka, šéfkonstruktér týmu FS TUL Racing.

Mnohými úpravami materiálů a konstrukce se studentům podařilo snížit celkovou váhu monopostu asi o 40 kilogramů oproti předchozí verzi závodního vozu. Anička váží okolo 220 kilogramů.

Novinkou je také to, že celou řadu komponentů pro formuli dodávali studentům laboratoře a dílny naší univerzity.

Například brzdový pedál nám tiskl z kovového prášku na 3D tiskárně metodou SML Jiří Šafka v Laboratoři Rapid prototyping na CxI, s výrobou řady dílů nám pomáhali také kolegové v dílnách fakulty strojní,“ říká Filip Veselka.

Pedály brzdy a spojky jsou vytištěny také na 3D tiskárně, a to z plastu s přídavkem karbonového kontinuálního vlákna. Kromě rámu a pedálové soustavy prošla optimalizací například také aerodynamika vozu. Vůz má také nově elektro-pneumatické řazení, které je přesnější a rychlejší.

Ne vše vývojáři a konstruktéři z naší univerzity měnili, věrní zůstali motoru Suzuki GSX-R o objemu 600 ccm a karbonové karoserii, i když její tvar se i vzhledem k lepší aerodynamice měnil.

Nový vůz by nevznikl bez podpory domácí fakulty strojní a firem, které studentský tým podpořily finančně nebo dodáním komponentů, nářadí nebo služeb. Byly mezi nimi 3D Wiser, ZF, EDAG a více jak třicet dalších. Zástupci některých z nich si dnešní slavnostní odhalení formule nenechali ujít. 

Mezi hosty dnešního slavnostního představení studentské formule byli také hejtman Libereckého kraje Martin Půta, jeho náměstek Petr Tulpa a na formuli se přišel podívat také rektor TUL Miroslav Brzezina. 

Formule je rok od roku lepší a musím ocenit, že studenti zdokonalují nejen konstrukci a vývoj, ale také mnohem lépe komunikují mezi sebou i s partnery z řad firem. Stále se učí a je co zlepšovat, ale vidím tu velké pokroky. Jako fakulta je budeme na jejich cestě i nadále podporovat,“ řekl Petr Lenfeld, děkan domácí „stáje“ – Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci –, a dodal: „Pokud zůstane vláda věrná svému avizovanému záměru, je tu velká šance, že se studenti s fakultní formulí dostanou na Expo 2020 v Dubaji.“ 

Nová formule vyšla na zhruba dva miliony korun, počítáno i s náklady na účast v závodech. Jsou tak jako loni dva. 

Nejprve se Anička představí ve dnech 22.–28. července na okruhu v Itálii a ve dnech 12.–18. srpna 2019 na domácích závodech mezinárodní soutěže Formula Student v Mostě.

Formula Student

Závody studentských formulí mají ve Spojených státech tradici od 80. let, v Evropě studenti závodí se svými vozy od roku 1998. Zvlášť soutěží také formule s elektromotorem. Po celém světě pracuje na své formuli asi 500 univerzitních týmů.

Na závodech odborná porota posuzuje návrh a provedení vozu, přičemž se klade velký důraz na bezpečnost, následují testy jízdních vlastností, jejichž vrcholem je okruhový vytrvalostní závod na 22 kilometrů.

Z českých týmů dosahují v celosvětovém měřítku největších úspěchů studenti z ČVUT s vozem CTU CarTech, na kterém pracují asi jedenáctým rokem, mnohaleté zkušenosti mají také například studenti z České zemědělské univerzity v Praze.

Na Fakultě strojní TUL vznikl konstruktérský tým v roce 2015 a nyní představil třetí závodní monopost.

Technická univerzita v Liberci má v současnosti 6000 studentů studujících na sedmi fakultách: strojní, textilní, přírodovědně-humanitní a pedagogické, na fakultě ekonomické, fakultě umění a architektury, fakultě mechatroniky, informatiky a mezioborových studií a nejmladší fakultě zdravotnických studií. Vedle fakult vede také Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Podle studie Think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR je TUL pátá mezi organizacemi a firmami s nejcitovanějšími patenty v ČR, a řadí se tak za Zentivu nebo Škodu Auto. Mezi univerzitami je první.

Mgr. Barbora Jónová
Mluvčí TUL
Oddělení komunikace a marketingu
Technická univerzita v Liberci
E-mail: barbora.jonova@tul.cz
Tel.: +420 485 352 819
Mob.: +420 737 658 607

28. června 2019