Premiéra Noci vědců na Technické univerzitě v Liberci

Liberec 20. 9. 2019 – Liberecká Noc vědců se bude letos prvně konat na více místech. Stejně jako v minulých ročnících si budete moci užít zábavu v iQLANDII, nově se hostování ujala i Technická univerzita v Liberci. Letošní program nabídne návštěvníkům aktivity spojené s tématem “Šetrně k planetě”.

KDY:     27. 9. 2019
KDE:     iQLANDIA (17:00 – 22:00)  
             Technická univerzita v Liberci (17:00 – 23:00)         
                 – univerzitní kampus, budova P, budova H 

Přesně za týden v 17:00 startuje na několika místech po Liberci Noc vědců. Akce je vhodná i pro rodiče s dětmi, pro studenty i seniory. Tento rok se navíc návštěvníci budou moci prvně podívat, co se odehrává za zavřenými dveřmi Technické univerzity v Liberci a jejích vědeckých pracovišť.

iQLANDIA za tmy

Návštěvníkům otevře iQLANDIA v pátek od 17.00 – 22.00 hodin expozice Vodní svět, GEOlab, Živly, Věda v domě nebo Kosmo. Jak šetřit planetu, ale i svoji peněženku, zjistí návštěvníci v Laboratoři, kde od 18 hodin mohou vyzkoušet čtyři stanoviště – Skleníkový efekt, Úspora energií, Obnovitelné zdroje energie, Voda pod drobnohledem. Koho baví vesmír, tak určitě nesmí propásnout od 18 hodin přednášku v Auditoriu na téma „Světelné znečištění“, kterou povede Martin Gembec. V případě příznivého počasí bude po přednášce následovat pozorování oblohy na Solární terase. Po přednášce bude v 19.00 startovat science show, plná výbuchů a zábavných pokusů. Vstup na Noc vědců je zdarma po předchozí rezervaci na webových stránkách science centra. 


Šetrně k planetě s TUL

Na návštěvníky čeká přes 40 stanovišť – ukázky, hry, workshopy, experimenty, přednášky, exkurze a promítání. Velká část stanovišť se soustředí na ekologii, recyklaci, přírodní krásy a zodpovědný přístup k životu na naší planetě.

V laboratořích TULky návštěvníky čekají ukázky 3D tisku s výkladem o biopolymerech a biodegradabilitě plastů, přímo z Univerzitního náměstí budete moci pozorovat planety dalekohledem, čeká na vás interaktivní přednáška Přírodní klenoty Liberecka, ale i noční geografický orientační závod kolem budovy P (Komenského ulice), workshop výroby recyklovaného papíru nebo voňavek z bylinek a koření a také workshop výroby z PET lahví. Procvičíte si u nás také ekologickou slovní zásobu.

Dále uvidíte a vyzkoušíte: počítačové a 3D mapy, studentskou formuli, roboty a blue-boty v akci, drony, pokusy s ohněm a světlem, augmentovanou realitu, holobrýle a k vidění bude i výroba slavných nanovláken. „Ideální plán pro návštěvníky je následující: V programu nebo v appce si vyberete aktivity, co vás zaujmou, proběhnete, co nejvíc stanovišť stihnete, pak si dáte něco dobrého na zub, od 20:00 shlédnete rodinný film o české přírodě Planeta Česko, který promítneme v našem největším přednáškovém sále, a pak odpočatí dokončíte, co jste nestihli do osmi,“ doporučuje mluvčí univerzity a organizátorka Noci vědců na TUL Barbora Jónová.

V loňském roce se Noci vědců v rámci celé ČR zúčastnilo rekordních 60 000 návštěvníků, což je přibližně o deset tisíc více než v roce 2017. 

Stejně jako v roce 2018, i letos budou moci návštěvníci využít aplikaci, která zahrnuje mapu a kompletní program všech měst, které se do Noci vědců zapojují. Koordinátoři pro letošní ročník slibují její modernizaci, aby tak ještě více ulehčili orientaci po městě.

Facebookové události:
iQLANDIA: https://www.facebook.com/events/1289894517854913/
TUL: https://www.facebook.com/events/2230160333747993/
Web: https://nocvedcu.cz/liberec

Mgr. Barbora Jónová
Technická univerzita v Liberci
E-mail: barbora.jonova@tul.cz
Mob.: +420 737 658 607
Tel.: +420 485 352 819

Ing. Bc. Petra Desenská
iQLANDIA
E-mail: desenska@iQlandia.cz
Mob.: +420 736 510 676

20. září 2019