3D tisk zahajuje ofenzivu proti virové nákaze

Respirátory pro zdravotníky a záchranáře v první linii vytiskla TUL na speciální 3D tiskárně. Tím naše univerzita zareagovala na výzvu z ČVUT. Rovněž koordinujeme dobrovolníky, kteří tisknou adaptéry na filtry k celoobličejovým potápěčským maskám.

ČVUT zahájilo před několika dny spolupráci s ministerstvem zdravotnictví na dodávku nových respirátorů nejvyšší třídy do fakultních nemocnic. Technická univerzita v Liberci se do této výzvy od kolegů z Prahy mohla zapojit, protože jako jedno z mála pracovišť v republice má nejmodernější 3D tiskárnu HP Jet Fusion 4200, která tiskne neporézně – hotový materiál nepropustí vodu ani viry.

Jednou z výhod špičkového zařízení je také rychlost. „Technologie je unikátní v tom, že jednu vrstvu dokáže vytisknout za osm až devět vteřin. Jiným technologiím to trvá mnohem déle,“ nastínil Jiří Šafka z Laboratoře prototypových technologií Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzita v Liberci (CxI) a dodává, že díly z této tiskárny jsou  svými vlastnostmi srovnatelné se vstřikovanými.

Nouzový stav potvrdil zásadní přednost 3D tisku, a to rychlost

I tak je tisk šedesáti respirátorů zdlouhavý. Zabere asi 17 hodin. Počítat se musí i se zahříváním a následným chladnutím stroje a také čištěním produktů. Ve čtvrtek 26. března jsme předali prvních šedesát kusů masek do společnosti 3Dees Industries, kde je mají osadit silikonovými těsněními, sterilizovat a pak dodat ministerstvu zdravotnictví.

Naše univerzita je jedním ze šesti pracovišť s unikátní technologií HP Jet Fusion 4200, kde respirátory pro ministerstvo zdravotnictví tisknou. Kromě ČVUT a TUL vznikají také na Západočeské univerzitě v Plzni, ve společnostech 3Dees Industries, Škoda Auto a 3D Tech. Na vlastní výrobě pracovalo nebo pracuje sedm strojů.

„Model respirátoru připravilo ČVUT. Je pro všechna pracoviště zapojená do tisku stejný. Všichni používáme stejný materiál a respirátory tak mají totožné parametry,“ doplnil Jiří Šafka.

Na této výzvě se ukazuje síla 3D tisku, která spočívá v rychlé produkci menších sérií. Ty pomohou zdravotníkům v první vlně zdolávání nákazy. Dlouhodobě ale není 3D tisk pro masovou produkci udržitelný. Proto zároveň běží příprava pro sériovou výrobu technologií vstřikování, která je efektivnější a levnější. „Respirátory teď tiskneme bez nároků na jakýkoliv honorář. Výroba je ale i tak drahá,“ řekl doktor Šafka a dodává: „Velké díky patří všem z laboratoře 3D tisku, ale i všem, kdo se teď na TUL snaží pomoci jakoukoliv cestou.“

Na plné obrátky jedou i domácí 3D tiskárny

Zatímco tiskárna Hewlett-Packard Jet Fusion 4200 v hodnotě osmi milionů korun je špičkové speciální zařízení, s 3D tiskem pomůcek pro zdravotníky nebo záchranáře nyní pomáhá celá řada lidí i v domácích podmínkách. Naše univerzita se totiž zapojila i do další výzvy ČVUT, jež vybízí dobrovolníky, aby pomáhali tisknout adaptéry pro filtry ke šnorchlovacím maskám řetězců se sportovním vybavením Decathlon a Sportissimo.

Tyto masky poskytují ochranu na ještě vyšší úrovni než respirátory, protože kryjí celý obličej. Za TUL tuto aktivitu rozjel před několika dny student fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií (FM TUL) Pavel Šafář.

Od středy 25. března pracuje 25 tiskáren. „Z osmdesáti procent jde o lidi z univerzity, tiskne také průmyslovka a dobrovolníci z Liberecka a okolí. Hlásí se i lidé z firem, třeba i z Mladoboleslavska. Zatím jsme vytiskli přibližně dvě stě adaptérů, další desítky jsou roztisknuty. Každý další den by se mohlo vytisknout asi sto padesát až dvě stě dalších adaptérů,“ informoval po prvních dvou dnech tisku Lubomír Slavík z ústavu mechatroniky a technické informatiky FM TUL. Ten je zároveň kontaktní osobou pro TUL: lubomir.slavik@tul.cz, mobil: 725 970 458.

Výzva pokračuje – ve vestibulu budovy rektorátu (Studentská 2) je možné každý den vyzvednout materiál (PETG) a odevzdat výtisky od 9.00 do 10.00 a od 15.00 do 16.00 hodin. Dobrovolníci mohou výtisky mimo tyto hodiny odevzdat i na recepci budovy rektorátu.

Šnorchlovací maska je improvizované řešení určené všem, kteří jsou vystaveni vysokému nebezpečí kontaktu s COVID-19 a nemají možnost dostat se k respirátoru FFP3 a štítu. Jedná se nejen o zdravotníky, ale jde třeba i o lékárníky či pracovníky obchodů.

Řešení vychází z vývojového námětu sdružení COVID19CZ, jež modifikuje šnorchlovací masku nástavcem s filtrem. „Plán ČVUT je 2500 kusů. Mají nasmlouváno postupně až 10 tisíc kusů masek od Decathlonu a Sportissima,“ sdělil doktor Slavík.

Radek Pirkl – tiskový mluvčí TUL
radek.pirkl@tul.cz
734 518 418

29. března 2020