Univerzita spustila sbírku. Peníze může poslat každý, kdo chce podpořit tvorbu ochranných pomůcek z TUL

Zájemců, kteří se obracejí na univerzitu s tím, že by rádi podpořili naše týmy, jež vyrábějí ochranné pomůcky pro zdravotníky, je mnoho. Vedení školy proto dnes spouští veřejnou sbírku.

Peníze mohou zájemci posílat na oficiálně zřízený transparentní účet sbírky: 292 949 700/0300.

„Přispět mohou všichni, kdo chtějí podpořit produkci filtračních materiálů i samotných ochranných pomůcek pro zdravotníky, kterou jsme spustili na Technické univerzitě v Liberci,“ říká kvestor TUL Vladimír Stach a zároveň upozorňuje, že: „Zasláním prostředků na tento účet, přispěvatelé dávají souhlas s tím, že jméno a částku zveřejníme. Je to podmínka zřízení veřejné sbírky.“

Pro ty, kdo chtějí zůstat pro veřejnost v anonymitě, připadá v úvahu forma daru, ke kterému se sepisuje standardní darovací smlouva.

Od filtrů po 3D tisk. Zapojili jsme všechny síly

Univerzitní týmy fakulty strojní, fakulty textilní a fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické v polovině března spustily výrobu jednorázových roušek. Koncept výroby poté změnily na výrobu výměnných filtrů do bavlněných roušek. Studenti naší ekonomické fakulty k tomu spustili výzvu Roušky s filtrem pro všechny.

Filtry i materiály na filtry začala univerzita dodávat a stále dodává Krizovému štábu Libereckého kraje, který veškerý materiál dále distribuuje.

Na speciální 3D tiskárně tým Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL (CxI) tiskne respirátory pro výzvu z ČVUT a řadu pomůcek pro lékaře a zdravotníky v Krajské nemocnici Liberec. A tým z fakulty mechatroniky koordinuje v regionu dobrovolníky, kteří tisknou adaptéry na filtry pro šnorchlovací masky.

„Z prostředků veřejné sbírky bude univerzita hradit náklady spojené s produkcí těchto materiálů a ochranných prostředků,“ dodává kvestor Stach.

Jizerská 50 pro TUL

Tento týden mohou zájemci přispět také jinou cestou, a to koupí startovního čísla pro kampaň Padesátka pro první linii, kterou spustili organizátoři věhlasného závodu Jizerská 50. Výtěžek ze startovného připadne právě TUL, která ho využije především pro úhradu nákladů spojených s výrobou ochranných pomůcek pro zdravotníky v první linii. Chcete-li si koupit startovní číslo a přispět tak, máte čas do neděle 12. dubna, více na webu: 50proprvnilinii.jiz50.cz.

Radek Pirkl – mluvčí TUL
radek.pirkl@tul.cz
734 518 418

8. dubna 2020