Najdete v Liberci Rakev? Dovede vás tam interaktivní mapa

Mapu lidových jmen v Liberci právě zveřejnila Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická TUL ve formě interaktivní mapové aplikace. Pomáhaly ji tvořit stovky obyvatel města.

Projekt s názvem Živá jména odstartovali v říjnu 2019 geoinformatik Daniel Vrbík a bohemista Václav Lábus. Pro sběr jmen založili webovou aplikaci. Umožnila přihlášeným zájemcům vkládat a sdílet jména z městského názvosloví. Cílem bylo sebrat co nejvíce lidových jmen, která Liberečanům slouží k orientaci v jejich městě. Více k tomu v tiskové zprávě Kde je Wolkerák nebo Rušička? Pojďte s námi mapovat Liberec.

Tisíc jmen už v prvním týdnu

Jmen je nyní v interaktivní mapě 2322. „Už první týden jsme měli na tisíc jmen. Sběr jsme ukončili na začátku letošního února, zapojilo se do něj 432 respondentů,“ uvedl Václav Lábus z katedry českého jazyka a literatury Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci (FP TUL).

Sebraná data poté prošla důkladnou revizí a nyní je už mapa přístupná na adrese mapy.fp.tul.cz/zivajmena.

Lidová jména mohou být odvozena z oficiálního názvosloví, jako například Kajlák (Keilův vrch) nebo Dožka (Dožínková ulice). Mnohem častěji jde ale o názvy objektů, které v žádné oficiální databázi nefigurují, jako je například Rakev, což je pojmenování libereckého Domu kultury, či U Vopic – v tomto případě jde o bývalou restauraci Domov v Lidových sadech. Dnes budova patří zoologické zahradě.

„Právě v tom je projekt Živá jména specifický – zachycuje totiž lidové názvosloví, které vychází z přirozených orientačních a pojmenovacích potřeb běžných lidí, a tím i způsob jejich nazírání na okolní prostředí,“ upozornil Václav Lábus.

Tak například univerzitnímu rektorátu neboli budově IC respondenti přezdívají Kýbl, Mixer, Konopiště, Květináč nebo Pentagon. Synerov, potažmo Panelákov je zase podle místních název pro skupinu nových domů mezi ulicemi Ondříčkova a Masarykova. „V mapě je uvedeno jméno, které tam bylo zadáno chronologicky jako první. Teprve až když se na bod klikne, objeví se všechna ostatní jména včetně poznámek, které tam lidé mohli zadávat,“ přiblížil spolutvůrce interaktivní mapy Daniel Vrbík z katedry aplikované matematiky FP.

Poznámka u mapového bodu řekne víc

Součástí interaktivní mapy jsou právě i poznámky, které mnozí lidé k místům a jejich jménům doplnili. Tak například vysvětlivka v bodu U Čápa ve Starém Harcově říká, že jde o zahrádku s pečlivě zastřiženými keři a sádrovým čápem. Název používají starousedlíci.

Interaktivní mapová aplikace Živá jména nadále umožňuje registrovaným respondentům doplňovat nová data včetně poznámek, komentářů či příběhů. Projekt Živá jména v Liberci se tak může stát jakousi živou kronikou města a jeho obyvatel. Zapojit se můžete i vy!

Informace o projektu Živá jména najdete také na Facebooku: www.facebook.com/zivajmena.

Radek Pirkl – mluvčí TUL
radek.pirkl@tul.cz
734 518 418

23. dubna 2020