Týdny pohybu hrou letos nebudou

Oblíbený příměstský tábor poprvé za 25 let své existence nenabírá děti. Organizátoři z katedry tělesné výchovy FP TUL jej ruší v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci COVID-19.

„Při našem programu se střídají skupiny dětí na jednotlivých stanovištích a sportovištích prakticky po celém Liberci. Za takového stavu nelze dodržet opatření nařízená státem,“ říká za organizátory Radim Antoš z katedry tělesné výchovy Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci. Dodává, že rizikovým faktorem jsou i začátky a konce aktivit, protože jsou to často prarodiče, kteří děti přivádějí a vyzvedávají, a ti patří podle materiálů ministerstva zdravotnictví do rizikové skupiny.

Organizátoři neuvažují ani o tom, že by Týdny pohybu hrou (TPH) pořádali alespoň po část prázdnin, pokud by se v jejich průběhu opatření proti šíření COVID-19 ještě více rozvolnila.

„O chod TPH se stará 50–60 lidí, ty nelze povolat ze dne na den, ani z týdne na týden, musíme to plánovat dopředu. Ve větším předstihu je potřeba zamluvit také jízdárnu nebo například stravování v menze,“ dodává Radim Antoš.

Týdny pohybu hrou nabízejí širokou škálu příměstských letních táborů pro děti od 6 do 14 let. V repertoáru mají kromě florbalu, fotbalu, stolního tenisu, badmintonu a dalších kolektivních sportů také lezeckou stěnu, plavání, jízdu na raftech či kánoích, koloběžkách i koních. Na programu mají také keramickou, hudební i další umělecké dílny.

Příměstský tábor pod hlavičkou Technické univerzity v Liberci v posledních letech navštěvuje každoročně kolem 1400 dětí. „Mrzí nás to, je to poprvé od jejich založení, co se Týdny pohybu hrou konat nebudou. A zrovna bychom letos oslavili jejich už 25. ročník. Těšíme se zase příští rok v létě,“ uzavírá Radim Antoš.

Radek Pirkl – mluvčí TUL
radek.pirkl@tul.cz
734 518 418

4. června 2020