Noc vědců letos navštívíte pouze online, máte na to však několik dní. Program připravila univerzita s iQ LANDIÍ

Liberecká Noc vědců se koná 27. listopadu a startuje v 17.00 hodin. Letošním tématem je Člověk a robot. Co na vás čeká?

Večerní návštěvy rodin v laboratořích během Noci vědců se staly v Liberci už tradicí, zachováme ji i letos, přesouváme se ovšem do online prostředí, kde žádný vir nikoho z návštěvníků neohrozí. Leda ten počítačový. Program si v Liberci rozdělily Technická univerzita v Liberci s iQ LANDIÍ.

Technická univerzita v Liberci

Dnešní simulační figuríny používané ve zdravotnictví jsou ve skutečnosti prošpikované elektronikou a mají blízko k robotům. Jen ožít. Tak se o to pokuste, nácvik oživování na simulační figuríně je možné zkusit i na dálku.

Na seznámení s vámi se také těší humanoidní robot Pepper. Brzy by mohl i za dětmi do škol a pomáhat tam třeba s výukou matematiky. Chytrý je na to dost. Jen se ho zeptejte.

Představíme vám nejnovější trendy v 3D tisku. Mnohé jste už o něm určitě slyšeli, ale tento obor jde rychle kupředu a na univerzitě vyvíjíme i 3D tiskárnu, která z cementové směsi vytiskne stavbu.

Pro otrlé, ale i pro zvídavé: prozkoumejte zákoutí lidského těla na virtuálním pitevním stole.

iQ LANDIA

Proměňte svůj pokojíček nebo byt na chvíli v laboratoř. Vystačíte si s tím, co máte po ruce. Dostanete instruktáž k těmto domácím pokusům: jak dostat předmět skrz desku stolu (a stůl nezničit), jak vyrobit nehořlavý balónek nebo pokus s poslušnou plechovkou. A nezůstaneme při zemi, čeká na vás i levitující míček.

Dále se dozvíte, jak funguje termokamera a co je infračervené zaření.

A k monitoru si připravte také nůžky a papír, čeká na vás totiž „papírová“ fyzika, což je ukázka fyzikálních zákonů na jednoduchých modelech. Složit si můžete vrtulníček, boomerang a balancující vážku. K této části se vám bude hodit tiskárna, abyste si papírovou fyziku mohli vytisknout.

Na webu liberecké sekce Noci vědců se na vás těšíme v pátek 27. listopadu od 17.00 hodin. Zahájíme naživo ukázkou 3D tisku z univerzitní laboratoře.

Noc vědců sice letos navštívíte pouze online, zato si tu návštěvu můžete rozložit do více dní. Všechny nahrávky, ukázky a hry budou přístupné do 31. prosince 2020.

Kolem 50 míst v ČR také online

Noc vědců je celorepubliková vědecko-popularizační akce konající se od roku 2005. Na jaře roku 2020 se národním koordinátorům, kterými jsou obě ostravské univerzity, podařilo získat prestižní evropský projekt Marie Curie-Skłodowská, díky kterému se česká Noc vědců dostává i na evropskou mapu European Resarchers’ Night.

Letos se v Česku do Noci vědců zapojí kolem 50 organizátorů z řad českých univerzit, science center a dalších vědeckých a na vědu orientovaných institucí. Do všech těchto míst se můžete přes web nocvedcu.cz podívat také online.

Radek Pirkl – mluvčí TUL
radek.pirkl@tul.cz
734 518 418

25. listopadu 2020