Student EF TUL zhodnotil své portfolio o 264,9 % a vyhrál podzimní kolo soutěže Studentbroker

Studentům EF se mimořádně dařilo v podzimním kole studentské investiční hry Studentbroker. Jako skupina obsadili 1. místo v kategorii Akcie ze všech zúčastněných univerzit!

Nevídaný kousek se podařil rovněž v kategorii Akcie Jaroslavu Keslerovi, který v akciové části obsadil celkové 1. místo!!! Podařilo se mu zhodnotit své akciové portfolio o 264,9 %! Za tento výsledek si vysoutěžil odměnu v podobě knihy „Finanční trhy“ a notebook značky Lenovo, k čemuž mu tímto upřímně gratulujeme!

2., 3. a 4. místo v akciové části obsadili studenti Ekonomické fakulty TUL (Roman Erlebach, Hanka Těšitelová a Daniel Hanzlík). Jejich zhodnocení je rovněž vysoce nadstandardní, za které jim náleží rovněž gratulace a uznání.

V derivátové části se nejúspěšnější studentem EF stal Petr Hollmann, který ve sledovaném období zhodnotil své portfolio o 503,34 %, což je také vynikající výsledek, který v celkovém pořadí této kategorie znamenal 2. místo.

Panu Keslerovi ještě jednou gratulujeme k jeho výhře i skvělému výsledku a ostatním studentům děkujeme za účast. Snad se jim v budoucím životě praktická znalost burzovních trhů vyplatí.

Jaroslav Kesler se s námi podělil o svoji investiční strategii: „Díky této soutěži jsem získal určité zkušenosti v oblasti obchodování na burze, které bych z učebnic asi jen těžko získal. Po skončení soutěže Studentbroker i nadále sleduji burzu a nějaké své finance jsem již investoval, ale opravdu jen malé množství v řádu pár tisíc, na větší množství si zatím netroufnu. Stále se snažím získávat zkušenosti a zkouším si takové vlastní fiktivní obchody, na kterých sleduji svůj odhad, ze kterého se pak snažím poučit a zjistit si pořádně proč se jaký posun akcií stal. V budoucnu bych chtěl do akcií investovat vetší obnos peněz, ale to až si budu více jistý svými schopnostmi. Zvolil jsem strategii agresivních každodenních obchodů. Ze začátku, když jsem moc nevěděl co a jak dělat, jsem jen sledoval pár dní změny akcií a pročítal jsem si různé komentáře a fóra, ve kterých se lidé různě mezi sebou bavili co způsobilo ten určitý posun akcií (např. jestli firma nepřišla s novou technologií, lékem, atd.).Dále jsem si sepsal kdy má která firma Earnings Date a na základě této informace a bližšího prozkoumání grafu v předchozím období jsem se snažil odhadnout, zda earnings budou nad nebo pod očekáváním a podle toho pak nakoupit akcie. K této mé strategii bych nakonec akorát dodal, že ve skutečnosti se skutečnými penězi bych takto neobchodoval, jelikož je to moc riskantní a i přesto, že jsem se soutěž snažil vyhrát, tak mi bylo dá se říct jedno, jestli kvůli špatnému odhadu v jeden den přijdu třeba o 150 000,–. A že se mi to párkrát stalo.“

22. března 2021