Výstava 1920–2020 Praha–Tokio / vlivy, paralely, tušení společného

Srdečně Vás zveme na výstavu v Galerii J. Fragnera v Praze, které se účastní tři akademičtí pracovníci FUA TUL: Osamu Okamura, Petr Stolín a Zdeňka Zedníčková.
Část expozice se nachází v přístupném dvorním traktu Betlémské kaple a právě zde ji můžete zhlédnout každý den od 10-19 hodin. Zbytek výstavy ve vnitřních prostorách galerie bude otevřen až tomu aktuální epidemiologická situace dovolí.  Videoprohlídka celé výstavy.

Výstava Galerie Jaroslava Fragnera vám představí česko-japonské vztahy na poli architektury. Těšit se tak můžete na desítky modelů, fotografií či uměleckých děl od autorů pocházejících ze Země vycházejícího slunce. Na druhé straně se zde pak objeví i významní čeští tvůrci, kteří na území Japonska působili nebo bylo jejich dílo tamní kulturou ovlivněno.

Pro někoho možná trochu překvapivé spojení, ale o to zajímavější expozice, nesoucí název 1920–2020 Praha–Tokio / vlivy, paralely, tušení společného. Galerie Jaroslava Fragnera se japonské architektuře nevěnuje poprvé. Naposledy tomu tak bylo v případě výstavy věnované architektu Kengo Kumowi. Rozhodně se tak nejedná pro zdejší kurátory o neprozkoumané téma.

Na japonských ostrovech nalezneme skutečně mnoho staveb, na kterých se podíleli čeští architekti. Tato mezinárodní spolupráce funguje prakticky již od vzniku samostatného Československa. Letošní výstava se také mimo jiné koná pod čestnou záštitou velvyslanectví Japonska.

Část expozice se nachází v přístupném dvorním traktu Betlémské kaple a právě zde ji můžete zhlédnout každý den od 10-19 hodin. Zbytek výstavy ve vnitřních prostorách galerie bude otevřen až tomu aktuální epidemiologická situace dovolí. 

13. dubna 2021