Smart textilie pro vyšší bezpečnost účastníků silničního provozu

Koloběžkáři, inlinsté, cyklisté… na silnicích jich přibývá a přibývá i nehod těchto účastníků silničního provozu, protože nejsou na silnici vždy dobře vidět. Katedra oděvnictví s VÚB a.s. vyvinuly prototypy oděvů a doplňků s fotoluminiscenčními a retroreflexními vlastnostmi, které výrazně zvyšují viditelnost v provozu.

Aplikace fotoluminiscenčních textilií, textilií „svítících ve tmě“, patří v současnosti mezi nejperspektivnější předměty výzkumu a vývoje v textilním průmyslu.

„Běžně užívané retroreflexní prvky na oblečení nejsou užitečné pro chodce, kteří se nacházejí mimo obrazec paprsků světlometů blížícího se vozidla. Pro tyto situace a pro zlepšení viditelnosti ve tmě a zvýšení bezpečnosti nositele v tmavých obdobích dne jsme vyvinuli pleteniny s fotoluminiscenčními vlastnostmi, tedy pleteniny svítící ve tmě po nasvícení denním či umělým světlem,“ říká Zdeněk Kůs, vedoucí katedry oděvnictví Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci (KOD).

„Vyvinuli jsme prototypy oděvů a doplňků pro pasivní a aktivní ochranu několika cílových skupin: profesionální řidiče, dále pro pracující na silnicích nebo ve skladech, ale i pro skupinu běžných účastníků silničního provozu, ať už jsou to chodci, cyklisté, nebo třeba lidé na inline bruslích nebo koloběžkách, kterých v poslední době razantně přibývá,“ dodává profesor Kůs.

„Na českých silnicích zemřelo loni 90 chodců a 43 cyklistů, další desítky z nich utrpěly těžké zranění. Především v podzimním a zimním období se na těchto tragických nehodách výrazně podílí i zhoršená viditelnost, zhruba 20 procent smrtelných nehod chodců se loni stalo právě za snížené viditelnosti. Trendem je navíc rostoucí počet lidí, kteří se aktivně pohybují po městech a v jejich okolí – běžci, cyklisté, uživatelé elektrokoloběžek. Vítáme proto inovace, které v oděvním průmyslu nabízejí nové prvky zvyšující viditelnost zranitelných účastníků a mohou přispět k vyšší bezpečnosti na silnicích,“ říká vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Na vývoji nových typů pletenin a jejich aplikacích spolupracovala katedra s VÚB a. s. v rámci projektu VIDTEX podpořeného ministerstvem průmyslu a obchodu v programu TRIO. Vývoj trval tři roky.

„Připravujeme uvedení společně vyvinutých smart textilních výrobků na trh pod svou obchodní značkou CLEVERTEX. Pod touto obchodní značkou se již na trhu realizují i další speciální textilní výrobky například antistatické ochranné oděvy, nehořlavé spodní prádlo, outdoorové termoprádlo a výrobky podporující zdraví,“ říká Miroslav Tichý ze společnosti VÚB a.s., hlavní řešitel projektu VIDTEX, a dodává: „V rámci projektu máme užitný vzor na fotoluminiscenční pleteninu a funkční vzorek na oděv s fotoluminiscenčními vlastnostmi.“

Pleteniny, které kombinují fotoluminiscenční vlastnosti a vysoký fyziologický komfort, budou na českém trhu novinkou.

„Jsou vyrobeny z polyesterových přízí s novou konstrukcí, kdy je fotoluminiscenční pigment vložený přímo do příze a ne jenom na povrch. Pleteniny jsou vyrobeny ve standardní bílé nebo mentolově zelené barvě. Pleteniny po absorpci světla vyzařují ve tmě zelené světlo i několik hodin. Pro zvýšení fyziologického komfortu jsou použité viskózové příze s obsahem chitosanu se schopností udržovat vlhkost a s permanentními antimikrobiálními vlastnostmi. Vyvinuté pleteniny mají dobrou odolnost vůči praní, působení světla a potu, jsou netoxické a zdravotně nezávadné, což zaručuje jejich použití v průmyslové výrobě oděvů,“ přibližuje Katarína Zelová, členka vývojového týmu z KOD.

Funkční fotoluminiscenční pleteniny nabízí nové možnosti použití nejen v pracovních a profesních oděvech s vysokou viditelností, ale také ve sportovních či dětských oděvech nebo oblečení pro volný čas. Zásadním přínosem je zvýšení viditelnosti, a tím bezpečnosti na silnicích.   

„Viditelnost prototypů našich oděvů je v úplné tmě na vzdálenost 150 metrů a další výhodou fotoluminiscenčních pletenin je to, že nepotřebují napájení ani světelný zdroj ze světlometů automobilu,“ říká Antonín Havelka, další člen vývojového týmu z KOD. Svítící pleteniny naši vědci také zkombinovali s prvky aktivní signalizace pomocí LED diod. „Aplikovali jsme je do pracovní vesty a vesty pro profesionální řidiče. Kdo takovou vestu oblékne, je vidět až na 200 metrů za tmy nebo při snížené viditelnosti,“ dodává docent Havelka. 

Radek Pirkl
mluvčí TUL 734 518 418
radek.pirkl@tul.cz

2. listopadu 2022