Fakulta textilní Technické univerzity v  Liberci představuje novou 3D textilii Prowell

Liberec, 5. února 2013

Textilie Prowell

Jde o funkční froté tkaninu s nízkou smyčkou, která má díky unikátní konstrukci menší objem než klasické froté. Tkanina tvořená dvěma vrstvami dokáže velmi rychle odvést vodu po koupeli z pokožky na povrch látky, kde se vlhkost snadno odpaří. Rubová strana přicházející do styku s pokožkou má schopnost odvádět vlhkost z těla a předávat ji lícní, smyčkové straně tkaniny, odkud se vlhkost odpařuje do ovzduší. Tím se na těle udrží příjemný pocit sucha a tepla. Z klasického froté a vafle si bere to nejlepší: atraktivní vzhled, měkkost, savost, masážní účinky. Konstrukci tkaniny tak představuje bavlna s výbornou savostí a polyester, který v přízovém provedení velmi dobře odvádí vlhkost od těla a předává ji bavlněné části, z níž se vlhkost rychle odpařuje. Po sprše se tak nemusíte ani utírat, stačí jen vklouznout do županu.

Ochrana duševního vlastnictví

Zaregistrované jako užitný vzor.

Realizační tým

Firmy a univerzita na projektu spolupracovaly v rámci klastru Clutex, který sdružuje 25 českých firem, vysokých škol a výzkumných ústavů. Mezi progresivní výrobce tohoto specifického výrobku se zařadily například i broumovská značka Veba, společnosti Papillons a Texsr.

Financování vývoje

Vývoj probíhal v rámci projektu klastru, zařazeného do programu OPPI, na který přispěla Evropská unie dotací ve výši 400 tisíc korun. Vývoj nové vysoce funkční tkaniny trval dva roky, což je od nápadu k plnému zavedení do výroby velmi krátká doba.

Využití v praxi

Nový materiál se hodí především na výrobu hotelového textilu – zejména županů – pro velké hotely či wellness centra. Župany jsou u ž na trhu. – výrobci: firmy TEXSR a Veba. Cenově jsou o něco málo dražší než froté, ale stále jde o střední cenovou relaci. Výrobek by tak měl být dostupný i pro běžného zákazníka, který si chce dopřát komfort.

Pozvánka na akci

Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci společně s klastrem technických textilií Clutex a Českou technologickou platformou pro textil připravila v Krajské vědecké knihovně v Liberci cyklus tří tematických přednášek „Co dokáže textil“. Populárně naučné přednášky jsou určeny široké veřejnosti seznamují veřejnost především s nejmodernějšími postupy a objevy na poli textilu První přednáška 9. ledna se soustředila na mapování historie textilu směrem k novinkám a vizím budoucnosti. Příští přednáška s názvem „Není tričko jako tričko“ se koná 6. února 2013 a představí mimo jiné moderní textilní materiály a pojmy jako moira, soft shell a další.

Fakulta textilní

Fakulta textilní je druhou nejstarší fakultou Technické univerzity v Liberci. Je svého druhu jediná v České republice. Zajišťuje výuku, výzkum a vývoj v souladu s požadavky moderního textilního průmyslu přesahující rámec České republiky. Vychovává odborníky pro perspektivní textilní obory. Rozšiřuje nabídku o nové specializace, ve kterých se uplatňují progresivní technologie zejména v oblasti technických a inteligentních textilií. Sem lze zařadit například medicínské textilie, textilie pro automobilový a letecký průmysl, stavitelství a zemědělství, textilie pro vojenské aplikace, speciální aplikace, inteligentní „smart“ textilie apod. Fakulta se podílí ve značné míře na spolupráci s průmyslovými podniky a řeší řadu projektů financovaných z různých druhů grantů

V současné době na ní studuje 1350 studentů

Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci nabízí strukturované studium rozdělné na tříleté bakalářské (studijní program Textil), dvouleté navazující magisterské (studijní programy Textilní inženýrství a Průmyslové inženýrství) a doktorský studijní program (Textilní inženýrství). Studenti si mohou vybrat z 8 studijních oborů, které jsou realizovány v českém i anglickém jazyce. Kromě čistě technických oborů nabízí fakulta speciální bakalářské obory, jako je oděvnictví a marketing.

Kontakt:

PhDr. Jaroslava Kočárková
mluvčí Technické univerzity v Liberci
mobil: 602 770 114
e-mail: jaroslava.kocarkova@tul.cz

5. února 2013