Představujeme finální verzi signalizační bundy pro cyklisty

Liberec, 20. srpna 2014

Cyklistická bunda – finální verze uvedena na trh

Vědecký tým katedry oděvnictví Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci představil finální verzi cyklistické bundy s nositelnou elektronikou, která byla letos uvedena na trh. Elektrické příslušenství byla vyvinutá na katedře oděvnictví a posléze modifikováno firmami Applycon a Elitronic, které zajišťovaly návrh a výrobu eletronických ovládacích modulů. Bundu vyrábí a letos uvedla na trh společnost KALAS Sportswear, s.r.o. Tábor. Tato společnost je českým výrobcem sportovního oblečení pro cyklisty.

Ochrana duševního vlastnictví

Chráněna dvěma užitnými vzory č.: 24743 a 21770.

Realizační tým

Návrhem signalizační bundy se zabývá užitný vzor autorů profesora Zdeňka Kůse a docenta Antonína Havelky. Některé aspekty rozpracoval student M. Jaroš v diplomové práci – „Aplikace nositelné elektroniky a signalizace na oděvech“. Na realizaci návrhů spolupracoval univerzitní tým s firmami APPLYCON, ELITRONIC a KALAS Sportswear, s.r.o.

Financování vývoje

Počáteční náklady hradila katedra oděvnictví FT TUL, následně se zapojily i výše zmíněné firmy.

Popis elektrického příslušenství:

Jedná se o nové jedinečné technické řešení, které při jízdě na kole signalizuje změnu směru a brzdění. Zařízení se skládá z cyklistické bundy se zabudovanými LED diodami a elektronickým zařízením umožňujícím signalizační blikání LED diod. Led osvětlovací diody umístěné na zadní viditelné části cyklistického bundy, ale i na přední části bundy, aby cyklista periferně mohl kontrolovat funkci zařízení. Toto zařízení umožňuje signalizaci změnu směru cyklisty, případně automatickou signalizaci brzdění a tím všeobecně zvýšení viditelnosti cyklisty na vozovce. Na řidítkách je umístěna druhá část elektroniky s ovládacím spínačem změny směru jízdy. Při změně směru cyklista stiskne spínač a na bundě se rozsvítí příslušné diody. Spojení mezi řidítky a bundou je bezdrátové a neomezuje pohyb cyklisty. Elektronický systém je plně integrován do bundy a toto technické řešení umožňuje po vyjmutí napájení běžnou údržbu. Systém mohou využít také motorkáři, inline-bruslaři a další sportovci.

Technické parametry

  • svítivost za běžných povětrnostních podmínek: 250 m,
  • výdrž baterie: 36 hod,
  • dobíjení: 2–3 hodiny
  • odolnost proti průniku vody – vodní sloupec 1200 mm.

Využití

Hlavním úkolem inteligentního oděvu, je výrazné zvýšení bezpečnosti cyklistů při provozu na komunikacích.

Takovýchto oděvů lze využít pro zlepšení viditelnosti a bezpečnosti i u jiných sportů: motorkářů a mopedistů, in-line bruslení atd. Vhodnou variantou je signalizační přikrývka na batohy pro pěší účastníky silničního provozu.

Cena na trhu a dostupnost pro zákazníka

Výrobu a distribuci výrobku zajišťuje firma KALAS Sportswear, s.r.o. Tábor, cena bude upřesněna.

Kontakt:

PhDr. Jaroslava Kočárková
mluvčí Technické univerzity v Liberci
mobil: 602 770 114
e-mail: jaroslava.kocarkova@tul.cz

21. srpna 2014