Hasiči v modernějším kabátě. Nové stejnokroje jim navrhli na naší fakultě textilní

Po více jak 15 letech je načase změnit jeden ze stejnokrojů, k tomuto závěru došli profesionální hasiči u pracovního stejnokroje II. Nový služební stejnokroj respektuje linie těla, „nenafukuje“ postavu a je z pohodlnějšího materiálu. První vzorky už hasiči obdrželi a připravují nákup ověřovací série; pokud budou spokojeni, plánují nový stejnokroj zavádět v roce 2022.

Ne všichni členové hasičského sboru a ne ve všech situacích musí nosit „těžké“ pracovní oděvy, ve kterých je vídáme asi nejčastěji, když vyjedou s vozy do záchranné akce. Řada členů sboru pracuje na stanicích, v kancelářích a operačních střediscích, jezdí na služební cesty, účastní se pracovních schůzek. Pro tyto případy má Hasičských záchranný sbor ČR již 25 let ve výbavě také stejnokroj II, který už více jak 15 let neprošel žádnou inovací. Teď se to má změnit.

Nový služební stejnokroj má být pohodlný, aby v něm členové sboru mohli chodit po celý den a po celý rok, materiál by měl být proto komfortní, přitom však odolný, nemačkavý a nenáročný na údržbu. V ideálním případě by mělo materiálové složení zajišťovat rozptyl elektrostatického náboje a zamezovat šíření plamene, barva zůstává tradiční – modrá, odolná a stálá, vzhled a střih mají respektovat stávající trendy ve výstroji hasičského sboru, ale zároveň by měly být i nadčasové. Samozřejmou součástí tohoto stejnokroje jsou výšivky na rukávech, prostor pro jmenovku a hodnosti a místo pro reflexní nápis „HASIČI“ v horní části zad. Tak znělo zadání, které dostali naši návrháři z katedry designu Fakulty textilní TUL z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Předtím než se pustili Zuzana Veselá a Ondřej Ludín do práce, provedli důkladnou rešerši historických zdrojů i současných trendů ve světě. 

Hledali jsme v české i československé historii a také současnosti. Zajímalo nás řešení a zpracování stejnokrojů a pracovních oděvů u zahraničních sborů a celkový vzhled hasičských pracovních uniforem ve světě. Výtvarně byla přenesena do současnosti jednoduchá, postavě přirozená silueta z uniforem prvorepublikových hasičů,“ říká spoluautorka návrhu Zuzana Veselá z katedry designu. 

Silueta reflektuje požadavky na současný moderní oděv se střihovým řešením přirozené linie ramen, pasu a boků v lidských proporcích. Oděvy jsou spolu tvarem v harmonii se siluetou pánskou, tak i dámskou. Střihové řešení oděvů je na tzv. polopřiléhavou siluetu. Ta zaručuje volnost přirozeného pohybu a celkovou dobrou ergonomii. Řád a hrdost se nám výtvarně pojila s přímým držením těla,“ doplňuje ji kolega z katedry Ondřej Ludín.

Výběr materiálů i doplňků podřídili návrháři tomu, aby byly cenově přijatelné a dostupné v rámci trhů EU. Vytvořili návrhy, technickou dokumentaci a také referenční vzorky nového stejnokroje v pánské i dámské variantě. Koncem června 2019 je představili vrcholným zástupcům generálního ředitelství hasičů i krajských hasičů a setkali se s nadšením.

Nad referenčními vzorky můžeme říci, že Fakulta textilní TUL splnila dané zadání nad očekávání dobře, a věříme, že spolupráce s fakultou bude i nadále pokračovat až do úspěšného zavedení nového stejnokroje,“ uvádí Martin Kučera, ředitel odboru provozního a správy majetku Generálního ředitelství HZS ČR.

Aktuálně se pracuje na průmyslově-právní ochraně navrženého stejnokroje. V první fázi hasiči plánují zadat do výroby zhruba 300 zkušebních stejnokrojů a dát je svým členům k testovacímu užívání, to by mělo proběhnout ve druhé polovině příštího roku. 

Pro nás bude důležitá zpětná vazba po nějaké době nošení. Budeme tak schopni doladit uniformy i po stránce každodenní funkčnosti do všech detailů. A to zejména v množství, uložení a hloubce kapes i délce a šířce jednotlivých částí oděvů. Po určité době je nutné se opět sejít a vyhodnotit jednotlivé detaily, než by se celkově ,přešatiloʻ,“ uzavírá Zuzana Veselá.

V ideálním případě začnou přecházet stejnokroje z designérské dílny naší fakulty do výstroje profesionálních hasičů na přelomu let 2021/2022.

Technická univerzita v Liberci má v současnosti 6000 studentů studujících na sedmi fakultách: strojní, textilní, přírodovědně-humanitní a pedagogické, na fakultě ekonomické, fakultě umění a architektury, fakultě mechatroniky, informatiky a mezioborových studií a nejmladší fakultě zdravotnických studií. Vedle fakult vede také Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Podle studie Think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR je TUL pátá mezi organizacemi a firmami s nejcitovanějšími patenty v ČR, a řadí se tak za Zentivu nebo Škodu Auto. Mezi univerzitami je první.

Mgr. Barbora Jónová
Mluvčí TUL
Oddělení komunikace a marketingu
Technická univerzita v Liberci
E-mail: barbora.jonova@tul.cz
Tel.: +420 485 352 819
Mob.: +420 737 658 607

29. listopadu 2019