Dopis rektora k testování studentů od 8. června

Vážené studentky, vážení studenti,
dovolujeme si Vás upozornit, že se student účastní výuky, praktické výuky, zkoušek a konzultací pouze při splnění následujících podmínek.

Dle mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví je povolena účast studentů na vzdělávání (výuka, praktická výuka, praxe, konzultace, zkoušky) za podmínky, že student prokáže, že:

  • absolvoval nejdéle před 7 dny RT-PCR vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, nebo
  • absolvoval nejdéle před 72 hodinami POC test na přítomnost antigenu viru SARS CoV-2 s negativním výsledkem, nebo
  •  byl  očkován  proti  onemocnění  covid-19  a  doloží  národním  certifikátem o provedeném očkování, které je písemným potvrzením vydaným alespoň v anglickém jazyce oprávněným subjektem působícím v České republice, v jiném členském státě Evropské unie nebo ve státě, který je uveden ve Sdělení Ministerstva zdravotnictví jako 3 země nebo její část s nízkým rizikem nákazy onemocnění covid-19, jehož vzor je zveřejněn  v  seznamu  uznaných  národních  certifikátů  na  internetových  stránkách Ministerstva zdravotnictví České republiky, které obsahuje údaje o očkované osobě, podanému typu vakcíny, datu podání vakcíny, identifikaci subjektu, který potvrzení vydal, že u očkování uplynulo:
    • od aplikace první dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu podle SPC nejméně 22 dní, ale ne více než 90 dní, pokud nebyla aplikována druhá dávka,
    • od aplikace první dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu podle SPC nejméně 22 dní, ale ne více než 9 měsíců, pokud byla aplikována druhá dávka, nebo
    • od aplikace dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu podle SPC nejméně 14 dní, ale ne více než 9 měsíců, nebo
  • prodělal laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19, uplynula u něj doba izolace podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví a od prvního pozitivního POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS CoV-2 nebo RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 neuplynulo více než 180 dní, nebo
  • absolvoval u zaměstnavatele nejdéle před 72 hodinami test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem.

Studenti TUL mohou k testování využít odběrové místo Červeného kříže v centru města (Palachova 504/7, naproti OC Plaza). Pro studenty TUL je vyhrazen čas ve všedních dnech od 16.10 do 17.00 hodin. Rezervační systém pro uvedené testovací místo je neveřejný. Rezervujte se prostřednictvím vrátnice bloku B kolejí Harcov – buď osobně, nebo telefonicky na lince 5214 (485 355 214).

K doložení negativního testu mohou studenti využít služeb i jiných veřejných testovacích center, nebo v případě, že jsou souběžně zaměstnáni, předložit negativní test od svého zaměstnavatele, který však nesmí být starší 72 hodin.

Informaci o tom, jakým způsobem student splnil podmínky pro vstup na TUL, je student povinen vložit do informačního systému https://liane.tul.cz/covid – po vložení je studentovi zaslán ověřovací email, kterým se bude na požádání prokazovat vyučujícímu. Vložení údajů bude současně chápáno jako čestné prohlášení studenta o pravdivosti uvedených skutečností.

Vážené studentky, vážení studenti, važme si možnosti, byť omezené, prezenční účasti, buďme vůči sobě ohleduplní a dodržujme protiepidemická opatření.

S pozdravem,

doc. RNDr. Miroslav Brzezina, CSc.
rektor

8. června 2021