Projektové dny pro střední školy na FZS TUL, projekt NAKAP II pokračuje

Minulý týden proběhly na FZS TUL další Projektové dny pro střední školy.

V úterý 8. 2. 2022 se první studenti zúčastnili nového projektového dne nazvaného Technika v medicíně, který se skládá se ze dvou části. V první části „Elektřina v lidském těle“ se studenti dozvěděli, že elektřina má svoji nezastupitelnou roli v řadě fyziologických procesů. Vyzkoušeli si, jak lze elektrické signály v těle zaznamenat, a jak je umíme pomocí lékařských přístrojů využít pro diagnostiku různých nemocí.

Projektové dny pro střední školy 2022 (FZS)

Ve druhé části „Moderní výukové simulátory pro přípravu zdravotnických oborů do praxe“ se studenti seznámili se simulátorem SimMan 3G a jeho funkcemi, jako je simulace sekretů (pocení, slzení, pěna u úst a sekrece z uší). Dozvěděli se více o technologii RFID, která umožnuje automatické rozpoznávání léků a pomůcek pro zajištění dýchacích cest. Podívali se na simulaci křečí epileptického záchvatu a vyzkoušeli si kardiopulmonální resuscitaci.

Ve čtvrtek 10. 2. 2022 se konal druhý projektový den – Praktické ošetřovatelství a zdravotnické záchranářství. I ten je rozdělen do dvou částí. První se nazývá „Po stopách bakterií“ a studenti se zde dozvěděli, v jakém množství se tyto mikroskopické organismy vyskytují v našem okolí, jak se kultivují na agarových plotnách a připravili si preparát z vlastních bakterií nacházejících se v ústní dutině.

Projektové dny pro střední školy 2022 (FZS)

Druhá část programu se věnovala moderním technikám záchrany života a studenti si vyzkoušeli správně zastavit masivní krvácení, resuscitaci na nejmodernějších pacientských simulátorech a prohlédli si také simulátor sanitního vozu.

16. února 2022