Mark Cornwall: Ďáblova zeď

Srdečně zveme na představení českého překladu knihy The Devil’s Wall – Ďáblova zeď, kterého se zúčastní autor Mark Cornwall a překladatel Jan Seidl. Koná se ve středu 30. března 2022 od 17.00 hodin malém sále Krajské vědecké knihovny v Liberci (Rumjancevova 1362/1, Liberec, 4. patro). Mark Cornwall (1958) je profesor moderní evropské historie na Univerzitě v Southamptonu. Specializuje se na středovýchodní Evropu 19. a 20. století, zejména na regiony bývalého Československa a Jugoslávie. 

Pověst z 19. století vypráví, že hřbet sopečných vyvřelin vystupujících z krajiny severních Čech byl dílem ďábla, který rozdělil bojující Čechy a Němce tím, že mezi ně postavil zeď. Tento legendární příběh se stal důkazem rostoucího etnického napětí. V meziválečném Československu sudetoněmečtí nacionalisté spustili radikální plán, kterým se pokoušeli obnovit německý vliv v regionu.

Akci pořádá Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.,a Nakladatelství Academia ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci a katedrou historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci.

22. března 2022