Návštěva z Arktické univerzity v Tromsø na FP TUL

V týdnu od 11. do 15. dubna 2022 budou na FP TUL kolegové Christopher Robert Rossi a Larry M. Ibrahim z Arktické univerzity v Tromsø (Norsko). Pronesou zde dvě přednášky, a to již v úterý 12. 4. 2022. První přednáška se koná od 12.30 hodin v učebně P302 a druhá v 16.10 hodin v učebně P304 (Komenského 314/2, Liberec). Návštěva je součástí projektu Místa a prostředky spojení uvnitř a napříč hranicemi: jazyky, příběhy a vyobrazení (EHP-CZ-MOP-2-022).

Projekt si klade za cíl rozšíření a zintenzivnění spolupráce Technické univerzity v Liberci a University of Tromsø/Norské arktické univerzity za účelem výměny teoretických znalostí, praktického know-how a osvědčených postupů ve výzkumu a výuce témat jako jsou hranice, migrace, spravedlnost, sociální a politické konflikty a mnohojazyčnost. Projekt je financován v rámci programu Fondy EHP 2014–2021 – Program vzdělávání.

Christopher Robert Rossi je uznávaným odborníkem v mezinárodních vztazích a politické geografii. Zaměřuje se na problematiku výsostných vod a mezinárodního práva, otázky současných konfliktů a problémů státních hranic a výhledy jaderného odzbrojení. Je autorem více než padesáti odborných publikací, mezi nimi knihy Sovereignty and Territorial Temptation, vydané Cambridge University Press v roce 2017.

Larry M. Ibrahim je nadějným badatelem v oblasti geografie společnosti a náboženství Afriky. Věnuje se především tématům spojeným s oblastí Ghany a Guinejského zálivu.

11. dubna 2022