Fyzikální jarmark opět jako dřív!

V úterý 31. května 2022 se ve foyer budovy G TUL konal Fyzikální jarmark – akce s tradicí již od roku 2008. Pořádala ho Katedra fyziky FP TUL ve spolupráci se studenty sexty a druhého ročníku Doctriny – Podještědského gymnázia, s.r.o. pro dvě stovky pozvaných prvňáčků z osmi libereckých základních škol.

Děti zde měly možnost poznat pod vedením studentů fyzikální jevy zábavnou formou, vyzkoušet si pokusy z různých oblastí fyziky a také si vyrobit jednoduché fyzikální hračky. Dvacet dva tematických stanovišť nabízelo vždy jedno fyzikální téma s pokusem, demonstrací jevu a možností něco si vyrobit a odnést. Například kvintánka Adéla se svými kolegy se zaměřila na atmosférický tlak. „Připravili jsme si tři pokusy. U jednoho děti sledují hořící svíčku ve vodě, kterou zakryjeme sklenicí a sledujeme stoupání vody díky vznikajícímu podtlaku hořením. Další pokusy si děti mohou vyzkoušet a atmosférický tlak a třeba kapilární jevy mít tak opravdu přímo před očima“,  popsala nám Adéla.

Akce má u dětí vždy úspěch, spokojené jsou také pedagožky či pedagogové, kteří sem své žáčky berou. Paní učitelka Mgr. Hana Jabůrková ze ZŠ Náměstí Míru letos byla na fyzikálním jarmarku již poněkolikáté: „Děti se vždy moc těší. Zábavnou formou se seznamují s vědou, zajímavostmi z fyziky, a protože je to tvůrčí a hravé, tak to děti moc baví.“

My jsme rádi, že se akce mohla po covidovém období opět uskutečnit a věříme, že děti fyzika zaujala. Třeba se s některými ‚fyzikálními talenty‘ uvidíme v budoucnu při studiu u nás na fakultě. Budeme určitě rádi.

2. června 2022