Studenti obléknou budovu v Paříži. Jedou prezentovat svou práci na Paris Design Week 2022

Naši studenti z katedry designu se budou na prestižní přehlídce Paris Design Week 2022 prezentovat výstavou kolekcí oděvů a šperků a v plánu mají formou site specific obléknout budovu Českého centra v Paříži.

Přehlídku svých prací chystají každoročně studenti katedry v jablonecké Galerii N, letos zkusí oslovit i pařížské publikum.

Paris Design Week je přehlídka designu, umění a módy, která se koná vždy přes dva zářijové víkendy na více než 200 místech francouzské metropole. Letos začíná 8. září. Naši studenti z katedry designu Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci představí své práce v rámci expozice připravované Českým centrem v Paříži. Mají v plánu jeho sídlo v Bonapartově ulici také při site specific instalaci obléknout do velkoformátových textilií a žakárské tkaniny s vlastními autorskými vzory. Společným tématem této velkoplošné instalace jsou „Šelmy nebezpečné a půvabné“. Z žakárské tkaniny vznikly i oděvy, které budou na přehlídce také k vidění.

„Katedra designu spolupracovala na vytvoření těchto autorských tkanin s katedrou technologií a struktur a s firmou Mileta a.s., která provedla finální úpravu materiálu. Kooperace mezi katedrami a s firmou je pro naši fakultu typická. Umění se v oblasti textilu, oděvu, ale i skla a šperku snoubí s technologiemi a práce studentů katedry designu vlastně prezentují práci a um celé fakulty,“ říká proděkanka Fakulty textilní Jana Drašarová. „Fakulta vozí vědu na Harvard a módu do Paříže,“ dodává a připomíná tak stáž Markéty Klíčové a Jakuba Erbena, specialistů na nanovlákna, kteří nedávno absolvovali výzkumný pobyt na Wyssově institutu na Harvardově univerzitě v Bostonu.

V Paříži se budou se svými oděvními, ale také šperkařskými kolekcemi prezentovat Ivana Gurášová, Štěpán Folget, Leona Špačková, Kateřina Švecová, Anna Střídová, Nikola Márová, Radek Dunovský a Alžběta Hudeková.

Koncept a motto chystané výstavy je Textil jako všeobjímající, chránící, neznající hranic a textil svobodný.

„V posledních měsících čelíme globálním hrozbám, jako je covid a válečný konflikt na Ukrajině. Z tohoto pohledu nabývají témata bezpečí, ochrany, ale i svobody na celospolečenské důležitosti. Naši studenti toto dění reflektují v textilní matérii,“ říká Jana Drašarová.

Výstava začne oficiálně vernisáží s módní přehlídkou v pátek 9. září v 19.00 hodin v prostoru dvorany Českého centra v Paříži, k vidění zde však bude již od 7. do 11. září 2022.

Osm zmíněných studentů pojede v září do Paříže na rezidenční pobyt, během kterého výstavu připraví.

Rezidenční pobyt a výstava v kooperaci s Českým centrem v Paříži se mohou uskutečnit díky dlouholetým kontaktům katedry, především jejího vedoucího výtvarníka Svatoslava Krotkého.

„Pro nás bude tato přehlídka součástí oslav a připomenutí 30 let práce v oboru designu textilu a oděvu, zároveň je to letos 20 let od doby, co jsme rozšířili nabídku studia o zaměření sklo a šperk,“ říká docent Krotký a připomíná, že loni katedra doplnila portfolio svých studijních programů o navazující magisterské studium design – textil, oděv, sklo, šperk.

„Studenti s sebou povezou také 30 textilních bannerů o délce 3,5 metru, do kterých bychom chtěli budovu Českého centra v Paříži obléknout. Detaily se ladí a uvidíme, nakolik se to nakonec podaří,“ uzavírá pedagožka katedry designu Zuzana Veselá, která se specializuje na oděvní návrhářství.

Radek Pirkl
mluvčí TUL
734 518 418
radek.pirkl@tul.cz

9. srpna 2022