Studenti vystavují na ART WEEK LIBEREC 2023

Art Week Liberec po roce opět přináší to nejlepší ze současného umění. Na sedm dní oživí veřejný prostor a partnerské instituce site-specific instalacemi, malbou nebo audiovizuálními projekcemi. Letošní již sedmý ročník zavede umění například do Lidových sadů nebo do nově zrekonstruovaného Paláce Liebieg, který se nedávno otevřel veřejnosti.

Studenti Katedry umění vystavují na ART WEEK LIBEREC
Natálie Demuthová (*2001), Jakub Janďura (*2000), Václav Podestát (*1997)

Natalie Demuthova, Jakub Jandura, Vaclav Podestat

NÁMĚSTÍ DR. E. BENEŠE 2/10, LIBEREC
OTEVŘENO NEPŘETRŽITĚ
– – –
Čekání
site-specific instalace, 2023

Trojice mladých autorů Natálie Demuthová, Jakub Janďura a Václav Podestát reaguje svou site-specific instalací Čekání na prostředí libereckého náměstí Dr. Edvarda Beneše a vedlejšího přechodu pro chodce. Vnáší do něj jakousi hru s kolemjdoucími. Jejich instalace v podobě brány umožňuje člověku volbou vlastní cesty vyjádřit svůj postoj zatímco interval pro úvahu nad položenou otázkou nekompromisně odměřuje sousední světelný semafor. Dílo si klade za cíl akcentovat veřejný prostor jako místo interakcí, různoběžných trajektorií i řádu nastavených struktur. Volně a s nadsázkou rozvádí aspekty volby či odmítnutí, změny a trpělivosti, ať už jsou vnímány z praktického, politického nebo existenciálního pohledu.
Natálie Demuthová, Jakub Janďura a Václav Podestát jsou studenti oboru Výtvarné umění – Tvorba ve veřejném prostoru v ateliéru Richarda Loskota a Jaroslava Prokeše na FUA TUL. Při příležitosti spolupráce v rámci AWL kombinují různorodá autorská zaměření, kterými jsou zpřítomňování efemérních a zdánlivě nezřejmých avšak osobitých charakterů místa, vztah uměleckého objektu s praktickým životem ve veřejném prostoru a fenomenologický přístup odkrývající vrstvy a vazby uvnitř prostředí.

31. srpna 2023