Za 70 let jsme světu hodně dali. Technická univerzita v Liberci oslaví v září své kulaté výročí

Jsme kolébkou průmyslové výroby nanovláken a především díky naší univerzitě platí, že Liberec = nano. Patenty našich vědeckých týmů patří k nejcitovanějším v republice, mezi univerzitami jsme dokonce s citováním patentů několik let na prvním místě. Naši absolventi jsou známí a skvělí doma i ve světě. Eva Le Peutrec jako jediná Češka staví mrakodrapy v Šanghaji, Tomáš Hodboď už řadu let vede Glami, který je největším evropským vyhledávačem módy. Jaroslav Rudiš píše divadelní hry a romány překládané do mnoha jazyků. Za 70 let jsme toho světu hodně dali a chceme si svou cestu připomenout.

Oslavy zahájí nejstarší fakulta

Slavit začala fakulta strojní už v těchto dnech. Od pondělí do středy hostí setkání strojních fakult České a Slovenské republiky (SESIA 2023) a ve středu 13. září pak zároveň od 9:30 hodin v univerzitní aule pořádá slavnostní zasedání Vědecké rady a Akademického senátu Fakulty strojní TUL.

Jeho součástí bude také předání ocenění děkana za rozvoj fakulty a za zásluhy o zvýšení postavení a prestiže FS TUL a udílení pamětních medailí fakulty významným osobnostem spjatým s činností nejstarší liberecké fakulty.

Na 25. října si pak FS TUL nadělí k 70. narozeninám ještě odborné sympozium, kterého se zúčastní desítky průmyslových a výzkumných partnerů.

Dies Academicus 2023

Významné datum v oslavách 70 let TUL bude také čtvrtek 14. září 2023, na který připadá slavnostní akademický den Dies Academicus. Koná se od 13:00 do 16:00 hodin a na programu má představení nově jmenovaných profesorek, docentek a docentů, předání diplomů novým doktorkám a doktorům a udílení pamětních medailí Technické univerzity v Liberci, jež předá rektor Miroslav Brzezina 19 ženám a mužům, kteří významnou měrou přispěli k rozvoji fakult a celé univerzity a mají zásluhu na šíření dobrého jména naší školy. Dies Academicus 2023, který pořádáme v univerzitní aule, zakončí koncert studentů HAMU a společenské setkání. Slavnostního akademického dne se zúčastní kromě akademiků z naší univerzity také rektoři dalších českých vysokých škol, zástupci Senátu a Poslanecké sněmovny, hejtmanství Libereckého kraje v čele s hejtmanem Martinem Půtou, zástupci statutárních měst Liberce a Jablonce nad Nisou, generální ředitelé a ředitelé partnerských firem a institucí Knorr-Bremse, ART Vision, VÚTS, Krajské nemocnice Liberec a dalších. Slavnostní den s námi stráví také arciděkan Radek Jurnečka, ředitelé a zástupci středních škol v kraji a také řada zahraničních hostů: například rektor Alexander Kratzsch z Hochschule Zittau/Görlitz, velvyslanec Litvy nebo velvyslankyně Thajska. 

Setkání absolventů a přátel TUL – v sobotu 23. září

Část oslav, při které se chceme potkat i se studentkami a studenty, absolventkami a absolventy, přáteli naší školy a širokou veřejností, připadá na sobotu 23. září 2023.

Startujeme v 11.00 hodin.

Na Univerzitním náměstí budou stánky s občerstvením a stánky univerzitních spolků. V budově G vás pak čekají přednášky. V jednom přednáškovém bloku se představí fakulty a čeká vás tu i módní přehlídka v režii fakulty textilní. V dalším přednáškovém bloku představíme svou vědecko-výzkumnou činnost, např. počítačové zpracování řeči, udržitelnost textilu nebo nanotechnologie a 3D tisk. Třetí blok přednášek se zaměří na třetí roli TUL.

V univerzitní aule také ve 13.00 hodin oficiálně zahájíme oslavy. Následovat bude moderovaná diskuze Univerzita v 21. století – její úloha a význam pro město a region Libereckého kraje.

Po celý den oslav otevřeme asi 40 laboratoří a ateliérů ve všech budovách v kampusu na Univerzitním náměstí.

A budeme slavit i tancem a případně zpěvem, kapely spustí naživo na Univerzitním náměstí od 14.00 hodin. Zahajovat bude náš univerzitní big band TULBand a dále se na pódiu vystřídají X_jazz, Sebastian a AnarchiA. Hudební část programu ještě ladíme a dost možná ještě rozšíříme o další účinkující. Festivalovou částí oslav bude provázet moderátor Láďa Stránský.   

Kompletní a aktualizovaný program oslav 23. září 2023.

A jedeme dále

Řada dalších podzimních akcí se také ponese v duchu oslav 70 let TUL. Bude to třeba největší tuzemská nanokonference NanoCzech, kterou hostíme už 27. září na TUL, ples TUL na začátku listopadu nebo Kariérové dny TUL ve dnech 2.–3. listopadu 2023, což je veletrh pracovních příležitostí a profesního růstu pořádaný TULkou. Jeho součástí bude prezentace desítek firem, kariérové poradenství, kulatý stůl, diskuze a další doprovodný program zaměřený na kariérní růst.

Velkou novinkou, která doprovází náš jubilejní 70. rok, je nový vizuální styl. S jeho implementací jsme začali již dříve, ale právě s jasnou vidinou toho, že 70 let univerzity už oslavíme v novém vizuálním hávu.

TUL je tu 70 let. Přijdťe slavit s námi.

Radek Pirkl
tiskový mluvčí TUL
+420 734 518 418
radek.pirkl@tul.cz

12. září 2023