MBPFW 2022, studentské práce na módní přehlídce

Katedra designu Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci má opět tu čest účastnit se módní přehlídkou na Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022. Kolekce vybraných studentských prací prezentuje studijní program Návrhářství – zaměření Návrhářství skla a šperku a Návrhářství textilu a oděvu. 

Přehlídka se koná 10. dubna 2022 od 15 hodin v Holešovické tržnici, hala 13 (Bubenské nábř.306/13, Praha 7 – Holešovice)

Módní přehlídka je sestavena ze semestrálních prací studentů 2. a 3. ročníku Katedry designu. Vybrané modely jsou artefakty z textilní tvorby a oděvů, které reflektují subjektivní vyjádření stanoveného tématu. Vše je doplněno studentskými šperky z různých materiálů.

Práce studentů vznikaly pod výtvarným vedením v zaměření Návrhářství skla a šperku u doc. M.A. Ludmily Šikolové, MgA. Marcely Kindl Steffanové, Mgr. Jany Válkové Střílkové.V zaměření Návrhářství textilu a oděvu vznikaly práce pod vedením doc. Svatoslava Krotkého akad.mal., Mgr.art. Zuzany Veselé, MgA. Miroslavy Focke, Bc. Ondřeje Ludína a za podpory všech členů katedry designu.

Seznam studentů v pořadí uvedeném na přehlídce:

Anežka Kotková, Teshima (model 1–3)

Oděvy s košilovými prvky jsou inspirovány kontrastem mezi přírodou a architekturou. Autorská struktura využitá v kolekci ztvárňuje pocit jemné lehkosti vzduchu a vyvěrající vody.
Autorka šperků: Denisa Marková, téma: Emoce (model 1–3) náramek, náhrdelník, kapuce – modistická krinolína, plexi trubička

Anežka Kotková, Derma (model 4–6)

Autorské pleteniny vycházejí ze struktury lidské kůže pod lupou. Tvoří tak neobyčejný pohled na běžně přehlížený detail největšího lidského orgánu. Kolekce byla vytvořena pomocí automatického pletacího stroje Shima Seiki.
Autorka šperku: Natálie Kubíková, téma: Pohyb těla (model 4) náhrdelník – mosaz, patina
Autorka šperku: Eliška Zieglerová, téma: Devastace krajiny (model 6) náhrdelník – tkanina, galanterní polotovary, vatelín

Anna Střídová, Farum Midtpunk (model 7–9)

Oděvní kolekce s košilovými prvky byla inspirována konkrétním architektonickým místem.
Navozuje tak vztah mezi architekturou a módou.
Autorka šperků: Denisa Marková, téma: Emoce (model   pokrývka hlavy – modistická krinolína černá

Anna Střídová, Síla barev ve struktuře (model 10–12)

Pletené modely jsou inspirované dětskou myslí, která tvoří pomocí experimentů, tvarů a barev. Materiál byl vytvořen pomocí automatického pletacího stroje Shima Seiki.
Autorka šperků: Denisa Marková, téma: Emoce (model 10–12) náramky na nohu, ozdoba boty – modistická krinolína, plexi trubička

Markéta Kožená, Skin (model 13–15)

Dámská oděvní kolekce představuje křehkost a poddajnost hadí svlečky. Každý dotyk nebo pohyb ji deformuje a trhá jemný povrch struktury tak, že vytváří zcela nový tvar. Materiálem použitým v kolekci je autorská pletenina a tepelně upravený vlizelín, který tvoří samostatnou vrstvu každého oděvu.
Autorka šperků: Ekaterina Belykh, téma: Vady kůže (model 13–15) tělový šperk – přírodní homemade latex

Ivana Gurášová, Oči (model 16–18)

Inspirací pro oděvní kolekci byly oči různých zvířat. Tento motiv se odráží jak ve tvaru oděvů, tak i v návrzích autorských potisků. Materiály byly vyrobeny za pomoci technologie sublimačního tisku.
Autor šperku: Linh Khanh Phamová, téma: Ušní bohatství (model 16 a 18) náušnice a záušnice – ocel, pryskyřice, sádra, pigment

Diana Tudosiciuc, Mýval (model 19–20)

Kolekci inspirovala různorodost povahy mývala. Zvíře může být stejně tak roztomilé, jako nebezpečné. Na oděvy je použitý materiál s autorským potiskem vyrobený technologií sublimačního tisku.
Autorka šperků: Veronika Johana Vedralová, téma: Krajina těla (model 19–20) objekt do ruky – cysta, močový měchýř – balónek, vlákna, barva, kůže, mosaz

Katedra designu

Katedra designu (KDE) Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci je kreativním pracovištěm garantujícím výuku denního bakalářského a magisterského studijního programu Návrhářství. Koncepce studia je zde založena nejen na samotné tvůrčí činnosti, ale také na hledání nových způsobů výtvarného zpracování materiálů a netradiční realizace výrobků, a to díky technologickým možnostem celé fakulty. Fakulta textilní je jednou z největších fakult v EU, která se věnuje textilnímu materiálovému inženýrství komplexně a zároveň je jedinou svého druhu v České republice. Pouze liberecká univerzita rozvíjí tvůrčí činnosti a poskytuje vysokoškolské vzdělání napříč celým textilním oborem, provádí základní i aplikovaný výzkum od designu, materiálu přes technologie, hodnocení jakosti až po široké spektrum aplikačních oborů. Svým výrazným vědeckým a výzkumným zaměřením přesahuje rámec ČR i EU. Fakulta textilní je uznávaným lídrem v oblasti nanovláken.

Technická univerzita v Liberci – Fakulta textilní
Katedra designu, Studentská 1402/2, 461 17, Liberec 1
Telefon: +420 485 353 940
E-mail: renata.storova@tul.cz

www.ft.tul.cz/kde

4. dubna 2022